Όταν το θέμα αφορά τις ψυχικές ασθένειες, η κοινωνία εξακολουθεί να διατηρεί πολλά στερεότυπα. Οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ιδιαίτερα σε άτομα με συμπτώματα διπολικής διαταραχής.

Είναι, επομένως, σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από διπολική διαταραχή.

1. Ακραία ευφορική ψυχική κατάσταση: Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες καταστάσεις καλής και καής διάθεσης, μανίας και κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της “μανιακής” φάσης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μια απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ένας διπολικός θα βρίσκεται σε τόσο ευφορική κατάσταση και για τόσο μεγάλο διάστημα, που θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι μια κατάσταση που ονομάζεται “υπομανία” και είναι χαρακτηριστική σε άτομα με διπολική διαταραχή.

2. Αδυναμία να φέρουν εις πέρας αρκετές υποχρεώσεις: Οι “μισοτελειωμένες” δουλειές/υποχρεώσεις είναι σήμα-κατατεθέν ενός διπολικού ατόμου, όταν φτάνουν να είναι σχεδόν μια πάγια κατάσταση. Όταν ένας διπολικός καταφέρει να ελέγξει την αυξημένη του ενέργεια ενόσω βρίσκεται σε κατάσταση υπομανίας, τότε μπορεί να ολοκληρώσει κάθε υποχρέωση και με το παραπάνω. Όταν, όμως, αυτό δεν γίνεται, τότε συνήθως θα τα παρατήσει όλα στη μέση και θα ξεκινήσει να κάνει μεγαλεπίβολα σχέδια για κάτι άλλο, το οποίο, επίσης, δεν θα τελειώσει ποτέ.

3. Συμπτώματα κατάθλιψης: Ένα άτομο που βρίσκεται σε μια διπολική καταθλιπτική κατάσταση πρόκειται να εκδηλώσει ακριβώς ό,τι και ένα άτομο με κανονική κατάθλιψη. Έχουν τα ίδια προβλήματα με την ενέργεια, την όρεξη, τον ύπνο και την εστίαση/προσοχή και οι δύο. Δυστυχώς, τα τυπικά αντικαταθλιπτικά από μόνα τους δεν λειτουργούν καλά σε ασθενείς οι οποίοι είναι διπολικοί. Αυτά τα φάρμακα μπορούν, επίσης, να κάνουν έναν διπολικό να έχει πιο συχνά επεισόδια αποκοπής από την πραγματικότητα.

4. Είναι ευερέθιστοι: Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή υποφέρουν από “μικτή μανία”, όπου εμφανίζουν συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, είναι συχνά εξαιρετικά ευερέθιστοι.

http://www.health.com
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger