Γιατί παραιτείται ο πρόεδρος της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας;

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την διοικητική πυραμίδα της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε ο πρόεδρος και δημιουργός του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το πρωί συνεκλήθη έκτακτο Δ.Σ. της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 και ο κ. Σάλλας θα υποβάλλει την παραίτησή του τονίζοντας την απόφασή του να διευκολύνει την ριζική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.

Η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από τον Όμιλο Πειραιώς σηματοδοτεί το τέλος εποχής της γενιάς που συγκρότησε και ηγήθηκε της ανάπτυξης και επιθετικής επέκτασης των εγχώριων τραπεζών μετά την σταδιακή απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το 1991 η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς την οποία απέκτησε ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον κ. Σάλλα.

Κατά την εικοσαετία 1990 – 2010 ο όμιλος αναπτύχθηκε με πολύ ισχυρούς ρυθμούς ενώ απορρόφησε δεκάδες τράπεζες μεταξύ αυτών την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ΕΤΒΑ.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης πρωταγωνίστησε και στο νέο κύκλο αναδιάρθρωσης, αποτέλεσμα της κρίσης, με την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Φυσικό είναι η ανησυχία των καταθετών της τράπεζας Πειραιώς να έχει χτυπήσει κόκκινο, αφού μία αποσταθεροποίηση του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση.

Πριν λίγες μέρες ο Μιχάλης Σάλλας είχε δηλώσει για την τράπεζα Πειραιώς:

«Όταν η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1916 στον Πειραιά, ξεκίνησε ως ένα μικρό τραπεζικό ίδρυμα, με σχετικά περιορισμένους στόχους και δραστηριότητες. Σήμερα, την έχουμε αναδείξει σε μία μεγάλη για την εγχώρια αγορά, ισχυρή και σημαντική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τράπεζα» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του και επισημαίνει ότι οι επιτυχίες της Τράπεζας Πειραιώς, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, η φιλικότητα προς τον πελάτη και η ποιότητα των υπηρεσιών, χαρακτηρίζουν την ιστορία της τράπεζας αλλά και προσδιορίζουν την πορεία της μπροστά στις νέες προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία.

Επίσης, χαρακτηρίζει «ορόσημο» την ιδιωτικοποίησή της Τρ. Πειραιώς το 1991, «όταν μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, με τους οποίους μοιράστηκα το ίδιο όραμα, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη και μεγάλη τράπεζα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής, η οποία άρχιζε για την ελληνική οικονομία μετά από την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε μερίδιο αγοράς τότε, μόλις 0,1%. Σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 30%. Τότε απασχολούσε 200 εργαζόμενους. Σήμερα, ο Όμιλος απαριθμεί 20.000 εργαζόμενους και σχεδόν 6 εκατομμύρια πελάτες.

Συνεχίζουμε την πορεία μας, με την ίδια πίστη και την ίδια φιλοσοφία. Συνέπεια, ποιότητα, εργατικότητα, προτεραιότητα στις ανάγκες του πελάτη και της οικονομίας, σεβασμό στα συμφέροντα όλων των μετόχων».


  Πηγή: fimes.gr 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger