O πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας του ή όχι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για άλλη μια βόμβα η οποία κλονίζει συθέμελα την γερμανοκρατούμενη ΕΕ και όλα αυτά στον απόηχο του Brexit.

Βέβαια ο ηγέτης της Τσεχίας είπε ότι θα λάβει θέση υπέρ της παραμονής της χώρας του και στους δύο οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βγει σίγουρα «παραμονή».



«Δεν συμφωνώ με εκείνους που υποστηρίζουν την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ αλλά θα κάνω τα πάντα για να οργανώσω  δημοψήφισμα για εκείνους όπου θα μπορέσουν να εκφράσουν την γνώμη τους. Το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ».

Στην Τσεχία, η ικανοποίηση από την συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει υποχωρήσει στο 25% σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου, από 32% ένα χρόνο πριν.
Στην γειτονική Σλοβακία, το Λαϊκό Κόμμα σκοπεύει να συλλέξει υπογραφές με το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Πάντως και στην Ιταλία πρωτεύει δημοσκοπικά ένας ακόμα ευρωσκεπτικιστής ο Μπέπε Γκρίλο ο οποίος έχει ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ (αν και το ιταλικό σύνταγμα δεν το προβλέπει έχει όμως την σημασία του)

Προβάδισμα δύο μονάδων του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών αποτυπώνει δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα La Repubblica.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο εξασφαλίζει ποσοστό 32,3%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ακολουθεί με 30,3%.

Το 78% των ερωτηθέντων απαντά επίσης ότι κίνημα του Μπέπε Γκρίλο είναι η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας η οποία ισχυροποιήθηκε με τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν δυο εβδομάδες -και ανέδειξαν την «πεντάστερη» Βιρτζίνια Ράτζι στην δημαρχία της Ρώμης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Demos για λογαριασμό της La Repubblica και δείχνει την Λέγκα του Βορρά στο 11,8% και την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο 11,5%.

Παράλληλα το στατιστικό δείγμα Ιταλών πολιτών απάντησε ότι σε περίπτωση δεύτερου γύρου θα επέλεγε με ποσοστό 54,7% τα Πέντε Αστέρια και με 45,3% την κεντροαριστερά πράγμα που σημαίνει ότι οι Ιταλοί πλέον θέλουν την εθνική τους ανεξαρτησία

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Ρέντσι τέλος, το έργο της εγκρίνει μόνο το 42% των ερωτηθέντων.

Το σίγουρο είναι ότι το Brexit ξεσήκωσε τις χώρες της ΕΕ.



ΠΗΓΗ




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger