Οι Ιρανοί ήταν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν συνεχώς, καθώς εξελισσόταν το πραξικόπημα στην Τουρκία την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό FNA, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις ώρες που η κυβέρνηση του δεύτερου βρισκόταν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ανατροπής της από τους πραξικοπηματίες.

Την ίδια ώρα, σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ύπατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν ήταν επίσης στα τηλέφωνα με αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι, που έγινε παγκοσμίως γνωστός επειδή πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, εξέταζε διάφορα σενάρια σχετικά με την όλη κρίση.

«Δεν είναι μυστικό πλέον», ένας Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Al Monitor μιλώντας ανώνυμα. «Ζαρίφ, Σαμχανί και Σολεϊμάνι εκτελούσαν εντολές από ψηλά. Η όλη κατάσταση ήταν άκρως ανησυχητική. Η Τουρκία είναι γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του είναι ισχυροί εταίροι του Ιράν. Τα έθνη μας απολαμβάνουν αδελφικές σχέσεις, οπότε το τελευταίο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να δείξουμε αλληλεγγύη και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές».

Ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος διέκρινε ομοιότητες μεταξύ του πετυχημένου πραξικοπήματος ενάντια στον Ιρανό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μοσαντέκ το 1953 και το πραξικόπημα της Παρασκευής στην Τουρκία.

Ο αξιωματούχος είπε στο Al Monitor μιλώντας ανώνυμα: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι υποκινήθηκε από ξένα χέρια. Περάσαμε και εμείς τα ίδια στο παρελθόν, επειδή ο κ. Ερντογάν κοιτάζει σήμερα πώς να παίξει ένα καλύτερο ρόλο στην περιοχή, θέλουν να τον ρίξουν».

Ένας νέος έρωτας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας γεννιέται ή είναι η ιδέα μας; Η μεγάλη πλάκα είναι ότι το Ισραήλ αποκατέστησε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τουρκία επειδή την ήθελε κοντά του απέναντι στο Ιράν. Μεγάλες στιγμές ζούμε…

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...


Δημοσίευση σχολίου

Blogger