Οι χρήστες των τηλεφώνων μπορούν να κάνουν λίγα πράγματα για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα από τις παρακολουθήσεις.

Ένας hacker χρειάζεται τον αριθμό του κινητού σας για να εντοπίσει τη θέση του χρήστη ή να υποκλέψει τις τηλεφωνικές του συνομιλίες.

Οι hackers μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα σας, να ακούσουν τις κλήσεις και να παρακολουθούν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Ποιες είναι οι συνέπειες και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υποκλοπή;

Για πρώτη φορά, η δυνατότητα αυτή είχε έρθει στη δημοσιότητα το 2014 από τον Γερμανό ερευνητή ασφαλείας Karsten Nohl, κατά την διάρκεια συνεδρίου hacking στο Αμβούργο.

Πως όμως γίνεται η επίθεση και με ποια μέσα;

Για το χακάρισμα χρησιμοποιείται η υπηρεσία ανταλλαγής δικτύου, (Σύστημα Σηματοδοσίας No.7 - Signaling System No.7 – SS7), η οποία είναι ο μεσολαβητής ανάμεσα στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Το SS7 είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων που επιτρέπουν τηλεφωνικά δίκτυα για την ανταλλαγή των πληροφοριών που απαιτούνται για τη διέλευση κλήσεις και μηνύματα κειμένου μεταξύ τους και να διασφαλιστεί η σωστή τιμολόγηση. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες σε ένα δίκτυο για να περιφέρονται σε ένα άλλο, όπως όταν ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα.

Όταν εμείς οι χρήστες πραγματοποιούμαι τηλεφωνικές κλήσεις ή στέλνουμε μηνύματα κειμένου (text messages), το SS7 είναι αυτό που διαχειρίζεται όλες τις λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα τη μετάφραση του αριθμού και τη μεταφορά των SMS.

Ο hacker αποκτώντας πρόσβαση στο SS7, έχει την δυνατότητα να εντοπίσει την τοποθεσία ενός χρήστη, η οποία εκπέμπεται από το κινητό του, να διαβάσει τα προσωπικά του μηνύματα, ακόμα και να καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω της συσκευής του τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τη Guardian, πιστεύεται ότι και υπηρεσίες ασφαλείας, όπως η NSA (National Security Agency), χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα για να τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ύποπτων ατόμων.


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger