Ο ρόλος του

Πάνου Μαρινόπουλου και οι πληροφορίες για συμμετοχή του στην επόμενη μέρα
Σε κομβικό σημείο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του ομίλου πολυκαταστημάτων Μαρινόπουλου ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να διατηρηθεί στο υφιστάμενο μέγεθος ενώ την ίδια στιγμή τα όσα διακινούν κυβερνητικά στελέχη περί ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών δεν φαίνεται να έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι ότι εμφανίστηκαν ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (όχι το Fairfax) των οποίων οι προσφορές ήταν τέτοιες που θα διέλυαν τους προμηθευτές και τις τράπεζες λόγω του κουρέματος που ζητούσαν.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρόοδος των συζητήσεων είναι ικανοποιητική αλλά παραμένει ένα ουσιαστικό αγκάθι το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί.
Και αυτό δεν είναι άλλο από το αν θα περάσει ολόκληρη η Μαρινόπουλος ή θα σπάσει σε κομμάτια πριν περάσει στα χέρια του ομίλου Σκλαβενίτη.
Το αρχικό σενάριο ήταν η εταιρία να αποκτηθεί εξ ολοκλήρου από τον όμιλο Σκλαβενίτη και στη συνέχεια ο νέος ιδιοκτήτης να πουλήσει κομμάτια του δικτύου που θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούν τη στρατηγική του.
Ωστόσο, αυτό τόσο η πλευρά Σκλαβενίτη όσο και οι τράπεζες θεωρούν ότι εγκυμονεί κινδύνους για την αγοράστρια εταιρία.
Έτσι φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο διάσπασης της εταιρίας με την απόκτηση από τη Σκλαβενίτης του κομματιού που την ενδιαφέρει και θεωρεί ότι μπορεί να της εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ότι η αγορασθείσα εταιρία θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να ενταχθεί ομαλά στο δίκτυο Σκλαβενίτη.
Το «προβληματικό» κομμάτι το οποίο αφορά κυρίως στην Αττική, όπου η Σκλαβενίτης έχει ισχυρή παρουσία αναμένεται να παραμείνει στον έλεγχο των τραπεζών οι οποίες θα αναλάβουν και τον κίνδυνο να το πουλήσουν είτε ολόκληρο είτε σε κομμάτια.
Η δύσκολη λύση της διάσπασης εγείρει και ζητήματα σε ότι αφορά στους προμηθευτές σημαντικό ποσοστό των οποίων συζητά κούρεμα το οποίο μπορεί να γίνει μεγαλύτερο εφ όσον το κράτος παρέμβει στο φορολογικό σκέλος όπως υπαινίχθηκε χθες στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης.
Βεβαίως, σε αυτή τη λύση που προωθείται το ερώτημα που τίθεται είναι που ακριβώς βρίσκεται η οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου η οποία αποχωρεί αλώβητη από μια κατεστραμμένη οικονομικά εταιρία.
Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση η δημόσια εμφάνιση του Πάνου Μαρινόπουλου και των δύο εξαδέλφων του που έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία της Φαμάρ.
Η αναφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «τον Μάρτιο του 2016 εγγυηθήκαμε εκ νέου άλλα 75 εκατ. νέα χρηματοδότηση κατόπιν πρότασης των πιστωτριών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία με το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εισόδου επενδυτή σε τμήμα της εταιρείας» δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στο νέο σχήμα είναι πιθανό να μετέχουν με ένα ποσοστό οι τρεις γεγονός που θα διευκολύνει την αίσια έκβαση της υπόθεσης αλλά και τους λύνει τα χέρια σε άλλες δραστηριότητες, όπως η Φαμάρ να αποχαιρετήσει η οικογένεια την εταιρία αφήνοντας το βάρος στους υπολοίπους.
Σε κάθε περίπτωση οι χρόνοι αρχίζουν να πιέζουν ιδιαίτερα ασφυκτικά καθώς τα πολυκαταστήματα έχουν στην κυριολεξία ερημώσει καθώς ελάχιστοι προμηθευτές τα τροφοδτούν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger