Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως λειτουργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία φέρνει αύριο, Τετάρτη (06/07/2016) σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έτοιμο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται προϋπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.
Και τούτο γιατί, η αναγνώριση αυτής της προϋπηρεσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση των μισθολογικών αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους, τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα στενάζουν από τις κρατήσεις, την εισφορά αλληλεγγύης και τις περικοπές.

Και βεβαίως, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά και το «τσεκούρι» των επικουρικών συντάξεων που έχει επιβάλει ήδη το Υπουργείο Εργασίας διά του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε σήμερα (05/07/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται περιορισμοί στην ανάληψη επιτελικών θέσεων του Δημοσίου από στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο φαινόμενο των περιστρεφόμενων θυρών, της διαπλοκής δηλαδή δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος.
Ειδικότερα, προβλέπονται περιορισμοί στην ανάληψη θέσης ομοειδούς με αυτήν που προηγουμένως κατείχε το στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα απαγορεύεται και η ανάληψη παρεμφερούς θέσης στον ιδιωτικό τομέα για διάστημα τριών ετών μετά την αποχώρηση από το δημόσιο.
Σχετικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, το ΠΔ, το οποίο βασίζεται σε παλαιότερη νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης έως 7 χρόνων σε συναφές με τη θέση αντικείμενο στο Δημόσιο. Η προϋπηρεσία θα πιστοποιείται με βάση την ασφάλιση (άρα δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία σε καθεστώς μαύρης εργασίας), τους τίτλους σπουδών, την πιθανή εγγραφή σε επιμελητήριο κ.λπ., ενώ ο υπάλληλος θα έχει την ανάλογη βαθμολογική αναβάθμιση.
Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο αρχίζει το πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για το δημόσιο μάνατζμεντ που θα απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα καταβάλουν τα μισά δίδακτρα, καθώς τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου 10 ημέρες και θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, με στόχο, όπως σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές των υπαλλήλων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες σε μετατάξεις και αποσπάσεις.

Τέλος, το πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ απευθύνεται στους δημόσιους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό επίπεδό τους.
Οι σπουδές θα είναι τετραετούς διάρκειας και κάθε χρόνο θα εισάγονται περίπου 70 - 100 υπάλληλοι επιλεγμένοι με βάση τις διαδικασίες που έχει καθιερώσει το ΕΑΠ και με ιδιαίτερη μέριμνα στη συμμετοχή γυναικών. Με την χρηματοδότηση του 50% των διδάκτρων οι εν λόγω σπουδαστές θα καταβάλουν συνολικά περί τα 3.600 ευρώ δεδομένου ότι η τετραετής φοίτηση στο ΕΑΠ κοστίζει συνολικά 7.200 ευρώ.




ΠΗΓΗ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger