Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πλήρη ανατροπή της μέχρι τώρα εξωτερικής πολιτικής της επιχειρεί η Τουρκία, με άκρως εντυπωσιακές κινήσεις που για πολλούς αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να κάνει ο Ερντογάν, φτάνοντας στο σημείο να παραχωρεί την μεγάλη αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ στους Ρώσους για τις επιχειρήσει τους στην Συρία.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, που εκφράζει και το στενό περιβάλλον του Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαούσογλου, στην συνάντηση που έγινε στο Σότσι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, συζητήθηκε η παραχώρηση από την Τουρκία της μεγάλης αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ στην Ρωσία για τις αεροπορικές της επιδρομές στην Συρία κατά των Τζιχαντιστών.



Η εντυπωσιακή αυτή κίνηση της Τουρκίας ανατρέπει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα της περιοχής, καθώς και τις ισορροπίες στον συριακό εμφύλιο, ενώ σίγουρα θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των Δυτικών και των ΗΠΑ καθώς η βάση του Ιντζιρλίκ μέχρι σήμερα θεωρείτο σαν η μεγάλη βάση των Αμερικανών στην περιοχή.

Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό από την Άγκυρα, μέχρι το τέλος του μηνός θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δυο χωρών, ξεπερνώντας την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβριο.

Το τουρκικό παρασκήνιο αναφέρει ότι είχε γίνει μεγάλη προεργασία τον τελευταίο καιρό για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας Ρωσίας. Γεγονός είναι ότι σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο οι οικονομικές κυρώσεις της Ρωσίας κατά των τουρκικών προϊόντων, η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και το ηφαιστειακό εσωτερικό περιβάλλον της Τουρκίας που ανάγκασαν τον Ερντογάν να πάρει στροφή 180 μοιρών, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες



Από εδώ και πέρα όλα είναι πιθανά ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις προκλήσεις του προς την Μόσχα και οι Αμερικανοί συνεχίζουν να στηρίζουν τους Κούρδους που είναι κόκκινο πανί για την Άγκυρα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger