Πόσο «επαγγελματικό» ήταν το πραξικόπημα στην Τουρκία;


Διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild» με τους πολιτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι, η χθεσινή προσπάθεια ανατροπής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν έγινε σε λάθος ώρα…. αν ανατρέξει κανείς στο πλούσιο παρελθόν της Τουρκίας στα πραξικοπήματα.

Τα πραξικοπήματα του ΄60, του “ 71, του “ 80 και του 1997 , έγιναν όταν η κρατική μηχανή βρισκόταν εν υπνώσει και οι Τούρκοι πολίτες βρίσκονταν στα κρεβάτια τους.

Όταν χτες στις 11 το βράδυ , η τουρκική κρατική τηλεόραση που είχε περάσει στα «χέρια» του στρατού, μετέδιδε εικόνες με τα άρματα μάχης να κάνουν παρέλαση στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου» είχε την πολυτέλεια και την άνεση να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή, όπως επισημαίνουν τα γερμανικά  ΜΜΕ. Αν και πολλά γαλλικά ΜΜΕ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε ήδη ενημερωθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος νωρίτερα…

Την ώρα που ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προσπαθούσε να ενισχύσει την αβεβαιότητα των Τούρκων πολιτών για την τύχη του Ερντογάν, εκείνος έδρασε διπλωματικά.

Θυμίζουμε ότι, το 1997,  ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν και πολιτικός μέντορας του Ταγίπ Ερντογάν ανατράπηκε μέσω ενός τηλεφωνήματος…

Εκείνο ήταν ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα…, όπως το έχουν σχολιάσει πολιτικοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή. Το χθεσινό όμως ήταν ένα πιο μεταμοντέρνο πραξικόπημα… Μέσω face time, όπως σχολίαζαν την χθεσινή εμφάνιση μέσω Skype , ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, δήλωσε στον τουρκικό λαό ότι είναι εκεί μαζί τους, ότι δεν έχει αποδράσει , ότι είναι εντός του τουρκικός εδάφους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στο λαό να ξεσηκωθεί.

Την ίδια ώρα, και το κυβερνών κόμμα «AKP» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των πολιτών ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ακόμη και τα τζαμιά καλούσαν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Στην ουσία, ο Ερντογάν  χρησιμοποίησε το λαό του για να καταστείλει το πραξικόπημα…

Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο  του 2016, το τουρκικό  Γενικό επιτελείο του Στρατού είχε εκδώσει γραπτή ανακοίνωση αποκρούοντας κατηγορίες για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν από μέλη του  στρατού που φέρεται να συνδέεται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλ. Η ανακοίνωση εκδόθηκε την ώρα που ο Ερντογάν βρισκόταν στης ΗΠΑ…






ΠΗΓΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger