Ανοιχτά θα παραμεινούν τα καταφύγια του Αρκτούρου για μερικές μέρες ακόμα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.  Ο Αρκτούρος για φέτος, εξέδωσε αισιόδοξα μηνύματα για τον πληθυσμό των λύκων στην Ελλάδα  και στις 28 του μήνα λήγει η περίοδος επισκέψεων στα καταφύγια τους.

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε με την συνεργασία τεσσάρων φορέων μεταξύ των οποίων και ο Αρκτούρος, ο πληθυσμός των λύκων στην Ελλάδα παραμένει σε καλούς αριθμούς, ουτώς ώστε να εξασφαλίζεται η φυσιολογική εξέλιξη του είδους.


Εύρωστος ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mammalian Biology, εκπονήθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το Τμήμα Οικολογίας και Διεύθυνσης φυσικών πόρων του Πανεπιστημίου της Νορβηγίας (Norwegian University of Life Sciences), το Ινστιτούτο Έρευνας Άγριων Θηλαστικών στην Πολωνία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο ‘Ερευνας της Βιοοικονομίας (Norwegian Institute of Bioeconomy Research).

«Όπως προέκυψε, ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να διατηρήσει τη γενετική του ποικιλότητα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Για την έρευνα μελετήθηκαν δείγματα από 48 ζώα, είτε ζωντανά που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ή νεκρά (δηλητηριασμένα ή πυροβολημένα), κατά την τελευταία 15ετία και σε μία γεωγραφική περιοχή που προσδιορίζεται από την κεντρική Ελλάδα μέχρι τον Έβρο.

Σημειώνεται ότι από τα δείγματα που ελήφθησαν, διαπιστώθηκε ότι οχτώ προέρχονταν από διασταυρώσεις λύκων με σκύλους, φαινόμενο που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

«Ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα έχει εκτεθεί σε αρκετές εξωτερικές πιέσεις αλλά για να διατηρηθεί πρέπει να διασφαλιστούν οι φυσικοί διάδρομοι επικοινωνίας του, δηλαδή να συνεχίσει η μέριμνα στην κατασκευή δρόμων που περιλαμβάνει την ύπαρξη περασμάτων για την άγρια πανίδα και να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές χωρίς δρόμους, με ελάχιστη ανθρώπινη δραστηριότητα» εξήγησε ο κ. Καραμανλίδης.

Νατάσα Καραθάνου






ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger