Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ - Στην πρώτη μετά το πραξικόπημα άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, η Τουρκία φρόντισε να προχωρήσει σε μια σοβαρή πρόκληση. Βάφτισε με ΝΟΤΑΜ, ως "τουρκικό" τον εναέριο χώρο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Πιο συγκεκριμένα, με την τουρκική ΝΟΤΑΜ A3647/16, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 Αυγούστου, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Φαίνεται ότι θα βρήκαν πιλότους να κάνουν ασκήσεις, καθώς είναι γνωστό ότι μετά τις απολύσεις που έχουν κάνει από το στράτευμα, είχαν πρόβλημα με πιλότους και μηχανικούς αεροσκαφών και είχαν ανακοινώσει ότι θα κάνουν προσλήψεις.

Μέχρι εδώ θα ήταν όλα καλά, εάν η περιοχή που ανακοίνωναν για ασκήσεις ήταν μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Ωστόσο η πρόκληση είναι ότι περιέλαβαν και μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου στην άσκηση, λέγοντας ότι ανήκει στην Τουρκία.
Ο χώρος αυτός βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.


Στην συγκεκριμένη περιοχή από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου τοπική ώρα, μέχρι τις 8 το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου δέσμευσαν περιοχή για βολές, μέχρι και το ύψος των 51000 ποδών γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα πολιτικά αεροσκάφη που διέρχονται από εκείνο το σημείο!

Στον χάρτη του Onalert.gr μπορείτε να δείτε την περιοχή που έχουν δεσμεύσει για την άσκηση. 

Στο κάτω μέρος, η λωρίδα που διακρίνεται με άλλο χρώμα, είναι ελληνικός εναέριος χώρος και συνδέει την Ρόδο με το Καστελόριζο.


Απάντηση στην τουρκική πρόκληση έδωσαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες με τη ΝΟΤΑΜ A1777/16 ενημέρωσαν όσους διέρχονται από την περιοχή ότι τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη, καθώς περιλαμβάνει μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου.



ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger