Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε χθες, Κυριακή, σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την Πολιτεία της Λουιζιάνα, η οποία πλήττεται από πλημμύρες που δεν έχουν προηγούμενο στην περιοχή και όπου τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σωστικά συνεργεία διέσωσαν περισσότερους από 20.000 πλημμυροπαθείς.

Ο κυβερνήτης Τζον Μπελ Έντουαρντς δήλωσε πως κάτοικοι διασώθηκαν από αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί από τα νερά, από πλμμυρισμένα σπίτια και από νοσοκομεία που απειλούνταν σε όλο το νότιο τμήμα της Πολιτείας. Περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται από ένα σύστημα καταιγίδων που εκτείνεται από τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού μέχρι την Κοιλάδα του Οχάιο.

Αν και η κυρίως καταιγίδα, που προκάλεσε τις καταρρακτώδεις βροχές, κινείται δυτικά προς το Τέξας, οι κάτοικοι της Λουιζιάνα θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, ανέφερε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου.

«Ακόμη κι αν σήμερα έχουμε κατά διαστήματα λιακάδα, τα νερά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε πολλές περιοχές, έτσι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο ‘Εντουαρντς, σύμφωνα με τον οποίο οι πλημμύρες αυτές δεν έχουν προηγούμενο στη Λουιζιάνα.

Ο Ομπάμα κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αφού μίλησε με τον Έντουαρντς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Καθίσταται έτσι διαθέσιμη ομοσπονδιακή βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς σε διάφορες περιοχές.

Ο Έντουαρντς δήλωσε αργότερα πως περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τις πλημμύρες στη νότια Λουιζιάνα.

Περίπου 5.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύκτα σε καταφύγια, δήλωσε η Μαρκέτα Ουόλτερς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υπηρεσιών για Παιδιά και Οικογένειες της Λουιζιάνα.

Ο συνταγματάρχης της πολιτειακής αστυνομίας Μάικλ Έντμονσον δήλωσε πως ελικόπτερα μεταφέρουν τρόφιμα και νερό σε ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι εξαιτίας των πλημμυρών. Ελικόπτερα μεταφέρουν επίσης μερικούς σοβαρά άσθενείς από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.

Περίπου 1.700 μέλη της Εθνοφυλακής της Λουιζιάνα αναπτύχθηκαν για να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λουιζιάνα από τις πλημμύρες, αφού οι ίδιοι ή τα οχήματα στα οποία επέβαιναν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

πηγή
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger