Συνήθως οι χαζοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τους εαυτούς τους, ενώ οι έξυπνοι τους υποτιμούν.

«Ο ανόητος νομίζει ότι είναι σοφός , αλλά ο σοφός άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του και ξέρει ότι είναι ανόητος», έλεγε ο Σαίξπηρ. Μάλιστα μετά από μελέτη του Cornell University, υπό τους David Dunning και Justin Kruger, το συγκεκριμένο φαινόμενο πήρε την ονομασία «σύνδρομο Dunning-Kruger» ή αλλιώς το «σύνδρομο του ξερόλα».

Πώς μπορεί όμως να ξεχωρίσει κάποιος έναν άνθρωπο με υψηλό IQ από έναν ξερόλα;.

Βάσει ερευνών υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο IQ από τους άλλους αν κάνουν μία σειρά πραγμάτων.

Ποια είναι αυτά;

Σύμφωνα με μελέτη του 2004 που υπογράφει ο Glenn Schellenberg, τα αποτελέσματα σε test IQ των παιδιών από 4 έως 6 ετών αυξάνονταν σε επιτυχίες αν τα παιδιά αυτά έπαιρναν μόλις για έναν μήνα μαθήματα μουσικής.

Σε μελέτη του 2013, πάλι υπό τον Schellenberg, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με υψηλό δείκτη αυτοεκτίμησης είναι πιθανότερο να οδηγηθούν σε μαθήματα μουσικής.

Νορβηγοί επιδημιολόγοι χρησιμοποίησαν τα στοιχεία από στρατιωτικά αρχεία για να καταγράψουν το ιστορικό υγείας πάνω από 250.000 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 19 ετών, γεννημένων μεταξύ των ετών 1967 και 1976. Μεταξύ των στοιχείων που καταγράφονταν στα αρχεία ήταν και το ύψος του IQ των συγκεκριμένων ατόμων.

Διαπιστώθηκε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά της κάθε οικογένειας είχαν υψηλότερο ΙQ από τα επόμενα. Τα πρωτότοκα είχαν IQ 103, τα επόμενα 100 και τα επόμενα 99 κατά μέσο όρο.

Σε μελέτη του 2006, σε δείγμα 2.200 ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η περιφέρεια της μέσης τους τόσο χαμηλότερα ήταν τα αποτελέσματα στα τεστ IQ που έκαναν.

Σε άλλη μελέτη τα 11χρονα που σημείωναν χαμηλό βαθμό σε προφορικά τεστ ήταν πιθανό να έχουν χαμηλότερο IQ στα 40 τους.

Τα έξυπνα παιδιά έχουν καλύτερες προοπτικές εκπαίδευσης, εργασίας και απολαβών.

Σε άλλη έρευνα αποδείχτηκε η σχέση του χαμηλού IQ με τον υψηλό δείκτη μάζας.

Το 2014 σε έρευνα επί 600 φοιτητών διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν σκύλο ήταν πιο εξωστρεφείς από όσους είχαν γάτα, ενώ αυτοί που είχαν γάτα είχαν καλύτερα αποτελέσματά στα τεστ που μετρούσαν την γνωστική ικανότητά τους.

Σε δύο μελέτες του 2007 με δείγμα άνω των 3.000 παιδιών διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που θήλαζαν ήταν επτά μονάδες εξυπνότερα από αυτά που δεν θήλαζαν.

Σε μελέτη του 2012, με δείγμα 6.000 Βρετανών γεννημένων το 1958, διαπιστώθηκε η σχέση μεταξύ υψηλού IQ στην παιδική ηλικία και της χρήσης ναρκωτικών στην ενηλικίωση.

Οι αριστερόχειρες για κάποιο λόγο συνδέονται με την παραβατικότητα, χωρίς να έχει γίνει σαφής ο λόγος της συγκεκριμένης σχέσης, όμως όσοι γράφουν με το αριστερό έχουν ανεπτυγμένο το κομμάτι της καινοτομίας.

Ο ψυχολόγος Satoshi Kanazawa και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ενήλικες με υψηλό IQ έπιναν ως έφηβοι περισσότερο αλκοόλ.

Επίσης σε έρευνα που έγινε σε 400 φοιτητές ψυχολογίας, καλύτερη επίδοση στα τεστ νοημοσύνης είχαν αυτοί με ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ.

Υψηλότερο ΙQ είναι πιθανότερο να έχουν παρθένοι και παρθένες μαθήτριες γυμνασίου, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Chapel Hill. της North Carolina, σε δείγμα 12.000 εφήβων.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Official Journal of the International Society for the Study of Individual Differences» διαπιστώνεται ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι μένουν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ για να διαβάζουν.

Μελέτη σε δείγμα 2.000 ατόμων διαπίστωσε ότι 3 στους 5 αιτούντες διπλώματος ευρεσιτεχνίας είχαν υψηλό IQ στα 12 τους.





ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger