Του Βασίλη Σκουρή

Αποφασισμένος να σκληρύνει τη στάση του έναντι των δανειστών εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που αυτοί αρνηθούν τη συζήτηση του ελληνικού χρέους εντός του έτους, όπως ορίστηκε στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για προσφυγή στις κάλπες, αν το Βερολίνο επιμείνει στην έως τώρα -σθεναρή- στάση του η συζήτηση για το χρέος να πραγματοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή στις αρχές φθινοπώρου του 2017. 

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως εκμυστηρεύεται στους συνομιλητές του, θεωρεί ως το μεγαλύτερο εμπόδιο του επόμενου διαστήματος για τις προοπτικές της κυβέρνησής του την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,75% και 2,7% ανάπτυξη για το 2017. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορέσει να διακηρύξει στη ΔΕΘ του επόμενου Σεπτεμβρίου πως βγάζει τη χώρα στις αγορές και εν συνεχεία την απαλλάσσει από το μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, φέρεται πεπεισμένος πως σε καμία περίπτωση οι στόχοι αυτοί δεν μπορεί να επιτευχθούν, εάν δεν υπάρξει η συζήτηση για το χρέος εντός του έτους και δεν επιτευχθεί μείωσή του, που θα επιτρέπει χαλάρωση της λιτότητας το επόμενο διάστημα, αλλά και χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020 στο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές του Νοεμβρίου, μαζί με το σχέδιο του Προϋπολογισμού.


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger