Για δεύτερη μέρα αγωνιούν οι κάτοικοι της Θάσου εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο νησί, σε τέσσερα πύρινα μέτωπα.Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν κατέστησαν εφικτή την κατάσβεσή της από το πρωί του Σαββάτου, όταν και εκδηλώθηκε. Ωστόσο μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και στρατός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 ΟΤΑ, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες. Στην προσπάθεια συμβάλλουν 3 μηχανήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. 


Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στο νησί, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Μάχες λοιπόν σε πολλά πύρινα μέτωπα συνεχίζει να δίνει η Πυροσβεστική αλλά και ο στρατός στη Θάσο, με το νησί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το χωριό Θεολόγος απειλείται άμεσα, ενώ από το Σάββατο έχουν εκκενωθεί ο οικισμός «Καζαβίτι», με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, και τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου.

Κάηκαν σπίτια

Στην πύρινη κόλαση ήδη έχουν χαθεί σπίτια, ελαιόδεντρα, χιλιάδες στρέμματα πεύκων πρόβατα και άλογα. Τα τελευταία μάλιστα, αξιοποιούνταν στον τουριστικό τομέα. Συγκεκριμένα, κάηκαν σπίτια στην Αστρίδα και στη Θυμωνιά. Όλοι μιλούν για τεράστια καταστροφή. Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου από κεραυνούς αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985. 



Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε αρκετούς ορεινούς οικισμούς, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger