Έφτασε λίγο πριν τις 11 από τη Θεσσαλονίκη - Οι αναζωπυρώσεις ο νέος μεγάλος κίνδυνος - Στάχτη έγιναν σπίτια και καλλιέργειες

Με Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε λίγο πριν τις 11 στη Θάσο έφτασε στο νησί ο Αλέξης Τσιπρας από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής στο νησί του βορείου Αιγαίου που δοκιμάστηκε τα τελευταία τρία 24ωρα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα.

Τα μέτωπα της φωτιάς έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά μετά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση τις φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών. 



Ωστόσο ο απολογισμός είναι πολύ βαρύς καθώς έχουν καεί αρκετά σπίτια κυρίως στο Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι, ενώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μάλιστα, λίγο έλειψε να περικυκλωθούν και χωριά, χάρη όμως στο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

Οι ενάεριες ρίψεις είχαν σταματήσει με το που έπεσε σκοτάδι και ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας. Πάντως η νύχτα δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι χειριστές των αεροπλάνων και ελικοπτέρων: ο πυκνός καπνός από την πυρκαγιά σε συνάρτηση με τους δυνατούς ανέμους δυσχέραινε καθ'όλη τη διάρκεια της Κυριακής το έργο τους και η αντιμετώπιση των εστιών «βάραινε» περισσότερο τις επίγειες δυνάμεις τους εκατοντάδες πυροσβέστες και τους εθελοντές.

Εναέριες εικόνες από τα καμένα



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Στα διάφορα μέτωπα επιχειρούν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα.

Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα. Ο αγιασμός στα σχολεία της Θάσου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Τέταρτη και αφού πρώτα επανεκτιμηθεί η όλη κατάσταση.

Ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, τόνισε το βράδυ της Κυριακής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα είναι πλέον ελεγχόμενη, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπήρξε σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπλήρωσε «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από το Σάββατο είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμεων της χώρας αυτή τη στιγμή επιχειρεί πάνω από τη Θάσο.


Εν τω μεταξύ, χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη θωράκιση της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

«Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, «τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά» καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.



πηγή
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger