Ποιο είναι το πιο εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο και αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους; Μα φυσικά τα μακαρόνια! Τα μακαρόνια όμως παχαίνουν;

Μακαρόνια με τυρί ή με σάλτσα ντομάτας ή με κιμά ή με γιαούρτι αποτελούν μια γρήγορη, οικονομική και νόστιμη λύση για πολλούς. Όμως, είναι άραγε ιδανικά και για τη σιλουέτα μας; Δυστυχώς, όσο νόστιμα και αν είναι υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις εις βάρος τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι παχαίνουν, ότι αυξάνουν την κυτταρίτιδα, ότι επιβαρύνουν το ζάχαρο, ότι αυξάνουν το κοιλιακό πάχος. Είναι άραγε αλήθεια όλα αυτά;

Η απάντηση είναι ΌΧΙ. Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν, αλλά η τεράστια ποσότητα στο πιάτο μας. Ας το πάρουμε όμως πιο αναλυτικά: Μία μικρή μερίδα μακαρόνια (140 γρ) περιέχει λιγότερο από 1 γρ λίπους και μόνο 220 θερμίδες, περίπου 15% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων, ενώ περιέχει 43 γρ υδατάνθρακες και 8γρ πρωτεΐνες. Τα μακαρόνια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Επίσης, οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για βρέφη, παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη για υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Ήδη προαναφέρθηκε ότι τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των σύνθετων υδατανθράκων, απορροφώνται σιγά και σταδιακά από τον οργανισμό, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες που απορροφώνται άμεσα και αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα. Για αυτό το λόγο οι σύνθετοι υδατάνθρακες επιφέρουν πιο γρήγορο κορεσμό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα μακαρόνια ειδικά τα ολικής αλέσεως, όταν καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα και με σωστό και υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, αποτελούν ένα ιδανικό και εύπεπτο γεύμα πλούσιο σε ενέργεια και φυτικές ίνες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στη βάση της διατροφικής μεσογειακής πυραμίδας.

Οι συνταγές που αναφέρονται σε μακαρονάδες είναι αμέτρητες….Ας πάρουμε όμως μια ιδέα για το πως θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ελαφρύ και πρωτότυπο πιάτο χωρίς λιπαρά.

Συνταγή Νο 1:

Μακαρόνια με γιαούρτι και τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια light

Υλικά

1/2 – 1 πακέτο μακαρόνια
1 – 2 κεσεδάκι(α) γιαούρτι στραγγιστό light
1/2 – 1 κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα
1/2 – 1 πακέτο τυρί φιλαδέλφεια light με γεύση σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη κομμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα λαχανικά μας.

Αφού σωταριστούν καλά χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το γιαουρτάκι, ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε και το φιλαδέλφεια, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και στην συνέχεια μέσα στο τηγάνι ρίχνουμε και τα μακαρόνια και είναι έτοιμο.




ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger