Αργά αλλά σταθερά  ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εδώ και λίγο καιρό σε εφαρμογή το φιλόδοξό του σχέδιο.

Αυτό δεν είναι άλλο από το να διασφαλίσει ότι θα έχει έλεγχο των πραγμάτων στη Ρωσία και στην επόμενη δεκαετία μετρώντας ήδη 16 χρόνια στην εξουσία. Ο τρόπος είναι η περιθωριοποίηση των μελών του στενού του κύκλου που τον υπηρέτησαν πιστά και η αντικατάστασή τους με νέα φρέσκα πρόσωπα πολλά από τα οποία μοιράζονται την εμπειρία του στις υπηρεσίες ασφαλείας και δεν έχουν υπάρξει υπό τις διαταγές ενός άλλου ηγέτη. Με άλλα λόγια δημιουργεί μία νέα ηγετική ομάδα επιλέγοντας ενδεχομένως και τον διάδοχό του.  Όλα αυτά ενώ ήδη ετοιμάζεται για μία νέα εξαετή θητεία το 2018.  Μια θητεία που δεν θα είναι εύκολη καθώς η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας που τον βοήθησε τόσο πολύ στο παρελθόν θα γίνει ακόμη πιο άσχημη. Ισως ακόμη και πάψει να είναι και οικονομική υπερδύναμη και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Ρώσου ηγέτη.

Από τους τελευταίους που έδιωξε ο Πούτιν ήταν ο επικεφαλής του γραφείου του Σεργκέι Ιβάνοφ ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Άντον Βάινο, 44 ετών. Ακόμη πολλοί από τους πρώην σωματοφύλακές του τοποθετήθηκαν ως κυβερνήτες για να αποκτήσουν πολιτική πείρα. Ένας εξ αυτών είναι ο Αλεξέι Ντιουμίν ο οποίος πέρασε χρόνια στο πλευρό του έτοιμος να δώσει ακόμα και τη ζωή του.Τώρα κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας στενός δεσμός μεταξύ του 44χρονου και του προέδρου γεγονός που τον έχει βοηθήσει να ανέλθει γρήγορα την ιεραρχία.

Δεν φεύγουν όλοι. Μένει ο Αλεξάντερ Μίλερ ο 54χρονος ισχυρός άνδρας της Gazprom. Γεγονός είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατάφερε να σημιουργήσει το δικό του στρατό από Πριατωριανούς οι οποίοι χρωστούν την καριέρα τους σε εκείνον.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αφαιρέσει από τον Πούτιν τη νίκη στις εκλογές του 2018. Αν τελικά επανεκλεγεί θα σπάσει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία που είχε ο Σοβιετικός Λεονίντ Μπρέζνιεφ το οποίο σημαίνει ότι η όποια διαδοχή θα μπει στο τραπέζι το 2024.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger