Το ανατριχιαστικό ερώτημα «μήπως ήρθε η ώρα για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο» θέτουν Misses institute και Bank of America (BofA), που εντοπίζουν ομοιότες στην...

 τρέχουσα οικονομική περίδο, με εκείνη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Από δύο ενδιαφέροντα γραφήματα που παρουσιάζουν Misses institute και BofA, προκύπτει ότι βασικοί δείκτες της οικονομίας βρίσκονται σε επίπεδα που προσομοιάζουν με την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου:
Οι επενδύσεις βρίσκονται στο ναδίρ ενώ και η πορεία του χρέους είναι ανησυχητική.

Βέβαια σε σχέση με το παρελθόν όλοι κατανοούν την σχέση χρέους και ελλειμμάτων της οικονομίας.

Στελέχη του The Mises Institute τονίζουν ότι είμαστε μάρτυρες της πιο φοβερής εξέλιξης στην ιστορία της ανθρωπότητας: την παρακμή του δυτικού πολιτισμού.
Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η παγκόσμια οικονομία προσομοίαζε με την τρέχουσα.

Τι έλυσε το πρόβλημα που είχε ανακύψει παγκοσμίως;
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Με βάση το γράφημα που δείχνει την ιστορική εξέλιξη του χρέους από το 1880 εξάγεται το συμπέρασμα ότι με το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι ανεπτυγμένες οικονομίες δέχθηκαν το πιο μεγάλο σοκ ακολούθησε συνολικά ο κόσμος αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες είχαν επίδραση μικρότερη από οικονομικές κρίσεις που ακολούθησαν δεκαετίες αργότερα.

Επίσης ένα γράφημα της Bank of America Merrill Lynch δείχνει ότι οι επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ βρίσκονται στα επίπεδα του 1948 με τάσεις πτωτικές…
Η παγκόσμια οικονομία προσομοιάζει με την περίοδο προ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το σημαντικό στοιχείο από ένα πόλεμο από την μακροοικονομική άποψη είναι ότι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κίνητρο.
To συμπέρασμα είναι πολύ επιδερμικό.
Ο πόλεμος φέρνει μόνο καταστροφή αλλά ένας πόλεμος θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό δημοσιονομικό κίνητρο.




ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger