Σε μια απίστευτη ομολογία προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup εξηγώντας ότι τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρωθεί και τα 15 προαπαιτούμενα.


Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι λόγω παραλείψεων της ελληνικής πλευράς το Eurogroup δεν ενέκρινε τη δόση. Μάλιστα είπε ότι ούτε και το 1,1 δισ που εγκρίθηκε δεν θα εκταμιευθεί άμεσα αλλά θα πάει μαζί με το υπόλοιπο ποσό της δόσης μετά της 24 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τον στόχο για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, «για λόγους που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε δεν έχουμε στοιχεία για τους υπόλοιπους μήνες».

Στο σημερινό Eurogroup υπήρξαν φωνές οι οποίες ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα για την υλοποίηση του ρυθμού εκκαθάρισης των βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (arrears) γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά από τους ευρωπαίους εταίρους.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση της δόσης και προσθέτει:

«Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger