Θέλετε να γίνετε βουλευτής στο Βερολίνο;  Για δέκα υποψηφίους ο δρόμος αυτή τη φορά θα περάσει από το Μπίτμπουργκ στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο.


Μετά από αγγελία που έβαλε η τοπική οργάνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην περιοχή Μπίτμπουργκ-Πριμ την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη. «Έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, αλλά περισσότερα δεν μπορώ να πω για τους υποψηφίους» λέει ο Νίκο Στάινμπαχ, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως λίγοι μόνο ανάμεσά τους έχουν την ‘κλασική΄ πορεία στο κόμμα. Ανάμεσα στις 118 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν υπάρχουν λίγο πολύ τα πάντα, από μια 20χρονη φοιτήτρια μέχρι έναν 70χρονο μηχανικό. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους είναι από τη δυτική Γερμανία και κυρίως από την Ρηνανία Παλατινάτο. Κάποιοι είναι όμως και από το Αμβούργο, το Μόναχο και το Βερολίνο. «Θελήσαμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο αι να ανοίξουμε λίγο το κόμμα» λέει ο 32χρονος πρόεδρος.

Ο λόγος που ήθελαν να το κάνουν αυτό, όπως εξηγεί, είναι γιατί στις αρχές του χρόνου που έψαχναν υποψηφιότητες δεν είχαν αρκετές. Στην τοπική οργάνωση έχουν 500 μέλη ενώ πριν από 15 χρόνια ήταν 900. Το SPD παραδοσιακά χάνει από τη Χριστιανική Ένωση στην περιοχή του Μπίτμπουργκ. Ελπίζουν πάντως να κάνουν τη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές το 2017.

«Δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα μια παρόμοια διαδικασία» λέει ένας εκπρόσωπος του προεδρείου SPD στο Βερολίνο. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και η κατάθεση τόσων υποψηφιοτήτων «είναι έκφραση ενός ζωντανού πολιτικού ενδιαφέροντος για το SPD» κατά την άποψή του. Η επιλογή των υποψηφίων είναι θέμα του κόμματος, όπως εξηγεί ο Νίκο Στάινμπαχ και οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επαγγελματικά σχέση με την πολιτική.

Η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια έχει 400 κοινότητες και είναι μια από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία. Κανένας από τους υποψηφίους βεβαίως δεν παίρνει μισθό αλλά θα πρέπει μόνος του να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του με αβέβαιο φυσικά αποτέλεσμα.
Θα μπορούσαν οι αγγελίες να εξελιχθούν σε παράδειγμα προς μίμηση; Ο Νίκο Στάινμπαχ απαντά: «Νομίζω πως ναι. Θα εξαρτηθεί βέβαια πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα εδώ σε εμάς».

Η τελική απόφαση για το ποιος θα είναι τελικά υποψήφιος θα αποφασιστεί από το SPD στις 25 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger