Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε μία διαδικασία που είναι ιστορική από μία άποψη. 


Ο Τόμας Χάρντινγκ είναι απόγονος των Εβραίων του Ολοκαυτώματος και αποφάσισε να  κάνει κάτι που  μέχρι πρότινος θα ήταν αδιανόητο: αίτηση για να λάβει γερμανικό διαβατήριο.

Όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο ο 48χρονος συγγραφέας βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα που δεν θα παρουσιαζόταν στο εσωτερικό της ΕΕ: να ζητήσει την αποκατάσταση της γερμανικής του υπηκοότητας την οποία η οικογένειά του έχασε επί του Τρίτου Ράιχ ή όχι; Χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για να αποφασίσει.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πρακτικό θέμα (…) Πρόκειται για κάτι πνευματικό, πρόκειται για συμφιλίωση», εξήγησε ο Χάρντινγκ. «Πρόκειται για την αναγνώριση της αλήθειας των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος, αλλά και για την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον μαζί και ως Ευρωπαίος αυτό ελπίζω να κάνω», τόνισε ο Βρετανός.

Οι αιτήσεις για έκδοση διαβατηρίων έχουν αυξηθεί στις πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας στο Λονδίνο.

Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν εύκολα από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ ή να διατηρήσουν τους επιχειρηματικούς τους δεσμούς. Άλλοι απλώς θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ.

Όμως για τους Εβραίους, οι οικογένειες των οποίων εγκατέλειψαν τη Γερμανία για να γλιτώσουν από τον Αδόλφο Χίτλερ, η απόφαση σημαίνει να επανεξετάσουν τις απόψεις τους για τη χώρα που τους εκδίωξε.

Τα παιδιά και τα εγγόνια των Εβραίων μεταναστών εκμεταλλεύονται έναν νόμο στη Γερμανία που επιτρέπει στους απογόνους των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τους ναζί να αποκτήσουν και πάλι τη γερμανική υπηκοότητα, την οποία τους στέρησαν τις δεκαετίες του 1930 και 1940.

Περισσότεροι από 400 Βρετανοί έχουν αναζητήσει πληροφορίες για τον νόμο μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και οι γερμανικές αρχές έχουν λάβει τουλάχιστον 100 επίσημες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις περίπου 20 που λάμβαναν ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Η ιστορία των Εβραίων στην Ευρώπη επίσης δημιουργεί την επιθυμία να διαθέτουν δεύτερο διαβατήριο. Αν και οι περισσότεροι Εβραίοι δεν επιθυμούν να φύγουν από τη Βρετανία τώρα, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν στο μέλλον, εξήγησε ο Μαρκ Μάιερ διευθυντής του Συμβουλίου Ευρωπαίων Ραβίνων.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger