Επτά στους δέκα φορολογουμένους που προσφεύγουν σε διοικητικά δικαστήρια κατά των αποφάσεων φορολογικού ελέγχου δικαιώνονται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε σύνολο 604 δικαστικών αποφάσεων οι 440 ήταν θετικές για τους φορολογούμενους, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων και τα χρηματικά ποσά που βεβαιώνονται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν πράξεις του ελεγκτικού μηχανισμού πρέπει υποχρεωτικά πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια να προσβάλουν τις πράξεις των ελεγκτών στη Διεύθυνση Επίπλυσης Διαφορών. Μετά την απόφαση της ΔΕΔ οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν και στη Δικαιοσύνη εφόσον κρίνουν ότι έχουν αδικηθεί από πράξεις των φορολογικών αρχών.

Με βάση τα στοιχεία από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου του 2016 εκδόθηκαν 604 αποφάσεις δικαστηρίων εκ των οποίων οι 440 ήταν υπερ των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται δηλώσεις παράγοντα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στην εφημερίδα  ο λόγος που τόσοι φορολογούμενοι κέρδισαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια οφείλεται στο γεγονός ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός υπολόγιζε λανθασμένα τους φόρους και τα πρόστιμα και βεβαίωνε υψηλότερα ποσά φόρου από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, προκειμένου οι επικεφαλής των ελεγκτών να παρουσιάσουν πως είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί δημιουργώντας ψευδή εικόνα, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και η τρύπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως εκτός από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δύσκολα δικαίωνε τους φορολογουμένους που αμφισβητούσαν φόρους και πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί.

Οπως αναφέρει ο παράγοντας της ΓΓΔΕ στην εφημερίδα στόχος πλέον είναι να αλλάξει ο τρόπος που γίνονταν μέχρι σήμερα οι έλεγχοι. Δεν πρέπει όπως τονίζει να ξεκινάει ο έλεγχος έχοντας από πριν αποφασιστεί ότι θα καταβληθούν φόροι και πρόστιμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο χάρτης των αποφάσεων

116 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ. Οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια

11 προσφυγές έγιναν δεκτές και οι φορολογούεμνοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια

313 προσφυγές δεν συζητήθηκαν στη ΔΕΔ απορρίφθηκαν σιωπηλά

63 προσφυγές απορρίφθηκαν από  τη ΔΕΔ και οι φορολογούμενοι έχασαν στα δικαστήρια

13 προσφυγλες έγιναν μερικώς δεκτές από τη ΔΕΔ αλλά ακι πάλι έχασαν τη δίκη

88 προσφυγές δεν συζητήθηκαν στη ΔΕΔ, απορρίφθηκαν σιωπηρά μετά την πάροδο 120 ημερών, όλες έχασαν στα δικαστήρια. 





ΠΗΓΗ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger