Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, στο LIVE U (3.10.2016) με την Πόπη Τσαπανίδου, καταθέτει την δική του άποψη για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις.

Κυριότερα σημεία της συνέντευξης, όπως ειπώθηκαν ή σε περίληψη: Η Ελλάδα θα «πληρώσει» τις (εδαφικές) απώλειες της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή (Κουρδικό).
Υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια τεχνητή ένταση (από πλευράς Τουρκίας) με σκοπό την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι στο Αιγαίο.
Μπορεί να επιδιώξουν θερμό επεισόδιο τύπου Ίμια, χειρότερης μορφής αυτή τη φορά, και να υπάρξει ένταση αεροπορικών δυνάμεων, να παραβιάσουν τα χωρικά μας ύδατα και να μπουν σε περιοχές δικές μας, χωρίς να μπορούμε να τους αποτρέψουμε ή αν τους αποτρέψουμε, θα πρέπει να γίνει θερμό επεισόδιο. Ένα τέτοιο ελληνοτουρκικό επεισόδιο που θα είναι υπέρ της Τουρκίας, θα μας υποχρεώσει να συρθούμε υπό την πίεση των εξελίξεων, σε διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Το ΝΑΤΟ δεν θα αναμειχθεί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Η Τουρκία πλέον διεκδικεί και εδάφη από την Ελλάδα.
Πρέπει να επιδιώξουμε συμμαχία με την Ρωσία.
Η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει και σε επίπεδο αμυντικής συμφωνίας.
Περιοχή η οποία έχει στοχοποιηθεί από την Τουρκία είναι το Ανατολικό Αιγαίο(Χίος, Μυτιλήνη, Σάμος, όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ανατολικού Αιγαίου, από βραχονησίδες έως και μεγάλα κατοικήσιμα νησιά).

Σχόλιο της Πόπης Τσαπανίδου: Αυτό που καταλαβαίνω από την ανάλυση που μας κάνετε είναι ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και έχουμε μπροστά μας, σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποφασίσει (επεισόδιο), ή να παραχωρήσουμε εκτάσεις που επιθυμεί, ή να πάμε σε πόλεμο.

Απόσπασμα από την εκπομπή Live U – 3.10.2016 με την Πόπη Τσαπανίδου στο STAR.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger