Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο θα λάβει χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα στην Μεσόγειο.

Ένας μεσογειακός τροπικός κυκλώνας ή αλλιώς Medicane αναμένουμε να σχηματιστεί στο κεντρικό κομμάτι της Μεσογείου, όπως μπορείτε να δείτε την εικόνα του προγνωστικού μοντέλου του Αστεροσκοπείου Αθηνών…



Όπως διαβάζουμε στο blog του γνωστού μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου …




Στη δημιουργία αυτών των στροβίλων, σύμφωνα με το  meteo-news.gr, σημαντικό ρόλο παίζει η αισθητή θερμότητα που μεταφέρεται από τη ζεστή θάλασσα προς την ατμόσφαιρα και τα τεράστια ποσά λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τις διαδικασίες της κατακόρυφης μεταφοράς. Αυτοί οι όχι και τόσο συνηθισμένοι μεσογειακοί στρόβιλοι συνοδεύονται από καταιγίδες και ισχυρούς κυκλωνικούς ανέμους, αλλά τα φαινόμενα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν έχουν την ένταση των αντίστοιχων φαινομένων που συνοδεύουν τους τροπικούς κυκλώνες.


Οι μεσογειακοί στρόβιλοι μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων συνήθως δημιουργούνται στην κεντρική περιοχή των μεγάλης κλίμακας υφέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της σύσφιξης. Στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας τους φαίνεται να παίζει ρόλο και η τοπογραφία της περιοχής. Μετά την ανάπτυξή τους, οι στρόβιλοι αυτοί κατά κανόνα ανεξαρτητοποιούνται από τις μητέρες-υφέσεις κινούμενοι με σχετικά μικρή ταχύτητα πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου ώσπου να διαλυθούν.



Να τονίσουμε ότι τις επόμενες ώρες θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την τροχιά και την δυναμική του Μεσογειακού αυτού στρόβιλου.




πηγή
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger