Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ενέδρες στα ελληνικά πλοία έστηναν τα τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο και υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ κατέθεσε επισήμως πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα όπου καταγγέλεται η ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΓΕΕΘΑ υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα επί τούτου, ακόμη και ως το επίπεδο του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το υπόμνημα επιδόθηκε από τους αρμόδιους Έλληνες διπλωματικούς και στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο ΝΑΤΟ και τονίζεται ότι τα υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευτεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του μήνα, έξι ελληνικά υποβρύχια κινούνταν, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, προκειμένου να επισημάνουν δια της παρουσίας τους την κυριαρχία της Ελλάδας στον χώρο.

Τι σημαίνει όμως η παρουσία αυτή των τουρκικών υποβρυχίων; Μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων (εντός του ΝΑΤΟ) για κάθε δραστηριότητά τους εκδίδονται ειδοποιήσεις. Για τα αεροσκάφη εκδίδονται ΝΟΤΑΜ, για τα πλοία εκδίδονται ΝΑVTEX και για τα υποβρύχια SUBNOTES.

Έτσι λοιπόν ένα υποβρύχιο για το οποίο δεν έχει εκδοθεί SUBΝOTE και άρα δεν έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία του δεν αποτελεί φιλική ενέργεια. Είναι μη φιλική ενέργεια καθώς επιτρέπεται η πλεύση του χωρις SUBNOTE μόνο όταν είναι ΑΚΡΙΒΩΣ κάτω από πλοίο για το οποίο έχει εκδωθεί ΝΑVTEX.

Εν προκειμένω τα τουρκικά πλοία έχιαν εκδώσει SUBNOTE αλλά ακολούθησαν και διαδρομές εκτός των δλωθέντων. Άρα λοιπόν τα τουρκικά υποβρύχια έπλεαν ύπουλα κάτω από τα ελληνικά πλοία.

Συν τοις άλλοις οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχές του Αιγαίου εν μέσ της πανεθνικής άσκησης «Παρμενίων 2016» με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος.

Αυτοί είναι λοιπόν ο λόγοι του διαβήματος και όχι απλώς οι διαδρομές στο Αιγαίο.

Επιβεβαιώνεται έτσι το ρεπορτάζ του pronews.gr το οποίο στις 30 Σεπτεμβρίου έγραφε:

«Λίγες ώρες μετά την επίσημη άρνηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης και την πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση βάζει "φωτιά" στο Αιγαίο με δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε και υλοποιεί στην πράξη αυτή την αμφισβήτηση: 

Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ  Α4233/16 και Α 4232/16) που εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών, τονίζουν ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας!

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ ,παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947

Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης

Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.»

Επιβεβαιώνει επίσης το ρεπορτάζ του pronews.gr το οποίο στις 5 Οκτωβρίου έγραψε για την αιφνιδιαστική μετάβασή του πρωθυπουργού στο  Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) το οποίο οφείλονταν στο γεγονός ότι ήθελε να παρακολουθήσει τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και μαχητικών που «με ιδιαίτερη ένταση στο Αιγαίο παρενοχλούν τα πλοία του ΠΝ και τα μαχητικά της ΠΑ.»

Τότε γράψαμε ότι «στο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη να υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ρ.Τ.Ερντογάν προκειμένου να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις που παρενοχλούν τις ελληνικές για να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση και συνεπώς κάποιο ατύχημα.»

Έτσι στην Αθήνα κατέληξαν στο να στείλουν στο ΝΑΤΟ επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας μήπως και η «Συμμαχί» δεηθεί να τηρήσει την νομιμότητα. Αλλά για να έιμαστε ειλικρινείς μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ρ.Τ.Ερντογάν περί αναθεωρήσεως της Λωζάνης, η οποία έλεγε  «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διπλωματικά κανάλια για να αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με το Αιγαίο» και επί της ουσιας επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει τα σχέδιά της, δεν το βλέπουμε και πολύ πιθανό να έχει κάποιο αποτέλεσμα. 

Ποιο πιθανό είναι να προκύψει κάποια «σμβιβαστική» ανακοίνωση η οποία επί της ουσίας αφού δεν θα καταδικάζει θα δικαιώνει τους Τούρκους για την στάση τους αυτή.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger