EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ! Αυτές είναι οι τρεις συνήθειες στον ύπνο που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τον ρόλο του ύπνου στην εκδήλωση του καρκίνου εξέτασαν σε βάθος Κινέζοι ερευνητές βάσει μιας πολυετούς μελέτης σε δείγμα περίπου 27.000 ανδρών.

Στόχος της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στη επιθεώρηση Annals of Medicine, ήταν να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση, μεμονωμένη και συνδυαστική, τριών παραμέτρων που αφορούν τον ύπνο σε συνάρτηση με τον καρκίνο: της νυχτερινής εργασίας, του μεσημεριανού ύπνου και της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου. Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές προέρχονταν από τη Μελέτη Κοόρτης Dongfeng-Tongji, στην οποία συμμετείχαν μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας Κινέζοι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, η νυχτερινή εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών, η νυχτερινή εργασία που δεν συνδυάζεται με σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. το μεσημέρι) και ο ύπνος για περισσότερες από δέκα (κατά μέσο όρο) ώρες κάθε βράδυ είναι τρεις συνήθειες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η νυχτερινή εργασία για 20+ χρόνια συνδέθηκε με 27% αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο, ενώ η παράλειψη του σύντομου ύπνου μέσα στην ημέρα συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με τον σύντομο ύπνο διάρκειας έως 30 λεπτών. Επίσης, ο ύπνος για 10 ή και περισσότερες ώρες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τον ύπνο διάρκειας 7-8 ωρών.

Όταν μάλιστα συνυπήρχαν δύο από τις προαναφερθείσες παραμέτρους (π.χ. πολυετής νυχτερινή εργασία χωρίς σύντομο ύπνο μέσα στην ημέρα), ο κίνδυνος καρκίνου ήταν 43%μεγαλύτερος και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο διπλάσιος, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καμία από τις συνήθειες.

Πηγή: Onmed
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger