Στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εκτός από τη Γερμανία, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, διότι έχει συμβολική και γεωπολιτική σημασία, σύμφωνα με το dpa-AFX (Οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων -στο οποίο συμμετέχει και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑ- και απευθύνεται στον τραπεζιτικό και εν γένει οικονομικό κόσμο και τα ΜΜΕ).

Η Αθήνα, σημειώνεται, είναι το λίκνο της δημοκρατίας και ο Ομπάμα θα αξιοποιήσει κατά φαινόμενα την πόλη αυτή σκηνικό για να εκφωνήσει μια πολιτική ομιλία-ορόσημο, η οποία θα αποτελεί την πολιτική του κληρονομιά. 

Η ομιλία του αυτή ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. 

Ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το άρθρο, η Αθήνα είναι για την παγκόσμια δύναμη ΗΠΑ σημαντική, διότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως στρατιωτική βάση. 

Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Σούδα της Κρήτης μια κεντρική αεροπορική και ναυτική βάση και η στρατιωτική σημασία της Ελλάδας μεγάλωσε από τότε που η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει γίνει απρόβλεπτη, τονίζει το ίδιο μέσο.

Η Ουάσινγκτον, επισημαίνεται, δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ διότι οι γειτνιάζουσες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν γίνει εγγενώς δραματικά συγκρουσιακές.

Σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι, επίσης, όπως υπογραμμίζεται, ένας δημοκρατικά κυβερνώμενος και οικονομικά υγιής άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο οποίος να καλύπτει τα νώτα του Ισραήλ. 

Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται από τη σκοπιά των ΗΠΑ να καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα του dpa-AFX.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger