Πρόωρες εκλογές: Μιλώντας χθες, Τετάρτη (23/11/2016) στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός συνέδεσε δημοσίως τυχόν αποτυχία της διαπραγμάτευσης με την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε εξ αντικειμένου στο τραπέζι και αυτό το ενδεχόμενο, έστω και με έμμεσο τρόπο.
«Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η Ν.Δ., ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος με συγκαλυμμένο τρόπο ότι το αδιέξοδο στις συζητήσεις με τους δανειστές μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Μία δήλωση, μάλιστα, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ήλθε να ενισχύσει τα σχετικά σενάρια. Όταν ρωτήθηκε (από τη WSJ) αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει εκλογές, απάντησε ότι «δεν βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017, εκτός και αν βγει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κλείδωσαν» οι πρόωρες εκλογές - Ετοιμάζεται ο Τσίπρας
Κι αυτή είναι η αλήθεια: Όσο δεν φαίνεται να καταλήγουν οι δανειστές και εταίροι σε μία συμφωνία, η εκκρεμότητα παραμένει, η αξιολόγηση καθυστερεί και όσα περιμένει η Αθήνα δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μεν την εκτίμηση ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, αλλά επανέλαβε την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης ιδίως στα εργασιακά. Η κυβέρνηση διαμηνύει, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, εφόσον αυτή περιλαμβάνει νέα μέτρα.
Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι στο Μαξίμου εξετάζουν την ιδέα ενός plan b, μίας εναλλακτικής διεξόδου δηλαδή στην περίπτωση που η συμφωνία η οποία θα προσφερθεί στην Αθήνα - εάν και εφόσον τελικά διαμορφωθεί από μέρους των δανειστών - δεν είναι διαχειρίσιμη κοινωνικά και πολιτικά και θεωρηθεί εξαιρετικά επώδυνη.
Το σενάριο αυτό ακούει στο όνομα... δραπέτευση!
Επί της ουσίας, επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, που εδώ και μέρες υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει πλέον σοβαρά το σενάριο της «άτακτης φυγής» μέσω πρόωρων εκλογών.


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger