Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου μία μαρξιστική τουρκική οργάνωση χάκερ, η Red Hack, υποστήριξε ότι έχει πρόσβαση σε περίπου 20 γιγαμπάιτ δεδομένων από τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς του Αλμπαϊράκ.

Πληροφορίες και δημοσιεύματα άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το περιεχόμενο των χιλιάδων μηνυμάτων, ωστόσο η τουρκική δικαιοσύνη με απόφαση της απαγόρευσε τη διαρροή και αναπαραγωγή των emails, επιβεβαιώνοντας όμως έμμεσα την αυθεντικότητα τους.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ζητήματα που κυκλοφόρησαν πρόσκαιρα, ήταν και νέες κατηγορίες ότι η τουρκική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας του Ερντογάν έχουν ενεργό ρόλο στο λαθρεμπόριο πετρελαίου από περιοχές που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος».

Η διαρροή όλων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του τούρκου υπουργού Ενέργειας από το Wikileaks μοιάζει να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς



του Θάνου Καμήλαλη

Οι κατηγορίες κατά της τουρκικής κυβέρνησης και ειδικότερα του Αλμπαϊράκ έγιναν πολύ πιο έντονες μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικές δυνάμεις, στις 24 Νοεμβρίου του 2015. Εκτός των κυρώσεων που επέβαλε στην Τουρκία, η Ρωσία κατήγγειλε ότι ο Ερντογάν και η οικογένεια του εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Για να υποστηρίξει τις καταγγελίες της, η Ρωσία προσκόμισε και εικόνες από δορυφόρο, στις οποίες αποκαλύπτονται οι δρόμοι που ακολουθεί το πετρέλαιο για να φτάσει από εδάφη του ISIS στην Τουρκία. Ανάλογη έρευνα πραγματοποίησε και το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πετρέλαιο μεταφέρεται από περιοχές που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος» στην Τουρκία, όπου πωλείται σε χαμηλές τιμές. Παράλληλα και η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι το πετρέλαιο του ISIS καταλήγει, μέσα από μια διαδικασία, στην Τουρκία. Ο τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Αλμπαϊράκ όμως δίνουν μια εικόνα που επιβεβαιώνει τις ρωσικές καταγγελίες, αλλά και τα κατά καιρούς ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, που τον συνέδεαν με το λαθρεμπορίο πετρελαίου. Ο Αλμπαϊράκ φαίνεται να δρα ως ανεπίσημος διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Powertrans, που βάσει νόμου είναι η μόνη εταιρεία που επιτρέπεται να πραγματοποιεί εισαγωγές και εξαγωγές πετρελαίου, προς και από την Τουρκία. Στα περισσότερα από τα 32 emails που έχει δεχθεί με θέμα την Powertrans ζητείται η άποψη του Αλμπαϊράκ για τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρείας και η έγκριση του για θέματα όπως το οργανόγραμμα, οι προσλήψεις και οι μισθοί των νέων στελεχών.

Το μονοπώλιο της Powertrans στο πετρέλαιο
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Powertrans είναι «θολό». Όπως αναλύει το World Policy, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείες έχει πραγματοποιήσει ένα περίεργο «ταξίδι», ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας στη Σιγκαπούρη και φτάνοντας στις Παρθένους Νήσους. Οι πληροφορίες που είχαν έρθει στη δημοσιότητα υποστήριζαν ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της Powertrans είναι πλέον η εταιρεία Calik Holding, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Αλμπαϊράκ.

Παρά το γεγονός αυτό όμως η τουρκική κυβέρνηση έχει προσφέρει στην Powertrans το μονοπώλιο στις εισαγωγές και εξαγωγές πετρελαίου, σε μια υπόθεση που θυμίζει αρκετά τους «φωτογραφικούς» νόμους και τροπολογίες που βλέπουμε συχνά – πυκνά στην Ελλάδα. Tον Νοέμβριο του 2011 η τουρκική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που απαγορεύει κάθε είδους μεταφορά πετρελαίου μέσα και έξω από τη χώρα. Στο νόμο όμως υπήρχε πρόβλεψη ότι μπορούσε να γίνει μόνο μία εξαίρεση αν κρινόταν ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.
Λίγους μήνες μετά η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να δώσει το αποκλειστικό προνόμιο στο εμπόριο πετρελαίου στην Powertrans, ενώ με νέο νόμο το 2014 επέκτεινε το μονοπώλιο της εταιρείας μέχρι το 2020.

Στα emails που διέρρευσε το Wikileaks, με επίσημο συνεργάτη το TPP, η σύνδεση του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Ενέργειας με την Calik Holding και την Powertrans μοιάζει ξεκάθαρη.Σε περίπου 30 emails ο Αλμπαϊράκ συνομιλεί με την Μπετούλ Γιλμάζ, της οποίας η επίσημη θέση είναι διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στην Calik Holding. Σχεδόν σε κάθε μεταξύ τους συζήτηση όμως το θέμα είναι ξεκάθαρα η Powertrans, ενώ η Γιλμάζ ζητεί συνεχώς την έγκριση του Αλμπαϊράκ για οποιαδήποτε αλλαγή προσωπικού στην εταιρεία, αναφέροντας για παράδειγμα το σχεδιαζόμενο οργανόγραμμα της εταιρίας, τις πιθανές προσλήψεις και τα μισθολογικά δεδομένα. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ Αλμπαϊράκ και Γιλμάζ διαρκεί τρία χρόνια, από το 2012 μέχρι το 2015. Σέ ένα άλλο email με ημερομηνία 9 Αυγούστου 2015 ο Αλμπαϊράκ συνομιλεί με τον Εκρέμ Κελές, ο οποίος εργαζόταν στην Calik Holding και τώρα, σύμφωνα με το μήνυμα βρίσκεται στην Powertrans. Οι δύο άνδρες συζητούν την στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας στο βόρειο Ιράκ


olympia.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger