Η τουρκική προκλητικότητα που μοιάζει να κινείται σε σκηνικό Ιμίων αυτές τις ημέρες ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη, καθώς ήδη από τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε αποκαλύψει έγκαιρα ότι στο στόχαστρο της Τουρκίας βρίσκονται 18 ελληνικά νησιά.

Οι φραστικές τουρκικές προκλήσεις και η ευθεία αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης ήρθαν ως φυσική συνέχεια των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. 


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Ιωάννη Μάζη είναι πιθανό η Τουρκία να στήσει προβοκάτσια με αφορμή την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. «Ο Ερντογάν, μετά την Πρωτοχρονιά, θα υλοποιήσει την απειλή του να ανοίξει τα σύνορα», είπε ο κ. Μάζης. 

Προέβλεψε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την Πρωτοχρονιά, θα υλοποιήσει την απειλή του να ανοίξει τα σύνορα σε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο σκηνικό Ιμίων στο Αιγαίο.

Ο κ. Μάζης εντοπίζει την περιοχή Οινουσσών-Παναγιάς ως την περιοχή που ο Ερντογάν θα δημιουργήσει ένταση. «Θα προσπαθήσει να εξαπολύσει στη θάλασσα πρόσφυγες και στη συνέχεια να τους διασώσει με τουρκικά σκάφη, ώστε να υπογράψει ακόμη μια φορά την αμφισβήτηση που έχει σ’ αυτό που ο ίδιος θεωρεί “γκρίζες ζώνες”».

Ωστόσο αυτός που ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε κάνει σχετικές δηλώσεις ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος είχε ανακοινώσει την ενίσχυση της Ικαρίας με στρατεύματα, καθώς ήταν το 18ο νησί που έμπαινε στο στόχαστρο της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος είπε:

"Θέλω να τονίσω ακόμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ικαρία θα ενισχυθούν με ένα νέο σχεδιασμό που μελετά ο Αρχηγός του ΓΕΣ με την ΑΣΔΕΝ, τον Διοικητή της Σάμου, αλλά και όλους τους Αξιωματικούς που επιτελικά εργάζονται προκειμένου η Ικαρία να ενισχυθεί με νέα στρατιωτική δύναμη, με ενίσχυση και ανάπτυξη της εθνοφρουράς, όχι μόνο στο νότιο κομμάτι του νησιού, αλλά και στο βόρειο, διότι η Ικαρία αποτελεί, όπως έχουμε δει, έναν από τους στόχους των απέναντι".

Σύμφωνα με τις τότε πληφορορίες του Onalert.gr, το σχέδιο που ανέφερε ο υπουργός περιλαμβάνει και ενίσχυση με καταδρομείς σε πολλά μικρονήσια, καθώς η περίοδος που διερχόμαστε με την Τουρκία να προκαλεί διαρκώς έχει αυξήσει τον βαθμό ανησυχίας και γίνονται κινήσεις ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ήδη πολλά από τα μικρονήσια έχουν στελεχωθεί ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να στηθεί νέο σκηνικό τύπου Ίμια.

onalert.gr, stoxos.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger