Παγκόσμιο τρόμο έσπειραν οι απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Δύσης καθ΄όλη τη διάρκεια του 2016.

Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα τόσο στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου όσο και η δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία Andrey Karlov, προστίθενται στην λίστα των θανατηφόρων επιθέσεων που συγκλόνισαν φέτος την Ευρώπη.

Σε μια ανασκόπηση της χρονιάς, συναντάμε ξανά τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, με πρώτη τον Νοέμβριο του 2015, στο Charlie hebdo στο  Παρίσι η οποία άφησε πίσω της 130 νεκρούς και σηματοδότησε το 2016 ως ένα αιματηρό έτος για όλη την Ευρώπη.

Το Μάρτιο 35 άτομα χάνουν την ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες μετά από τρεις εκρήξεις σε ώρα αιχμής. Οι δύο πρώτες σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Zaventem των Βρυξελλών ενώ άλλη μια εξερράγη στο σταθμό του μετρό Maalbeek. Περίπου 300 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν μετά από την επίθεση  ενός άνδρα με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου,τον Μάιο του 2016. Ο άνδρας φώναζε «Allahu Akbar». Μετά την αιματηρή επίθεση, αξιωματούχοι ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο δολοφόνος είχε προβλήματα ψυχικής διαταραχής και δεν μπορεί να δικαστεί.

Στις 13 Ιουνίου ένα ζευγάρι αστυνομικών πέφτουν νεκροί μετά από μαχαίρωμα που δέχθηκαν στο σπίτι τους δυτικά του Παρισιού από τον Larossi Abballa ο οποίος ήταν οπαδός του ISIS. Λίγο μετά την πράξη του αυτή πέφτει και ο ίδιος νεκρός από πυρά της αστυνομίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρασουά Ολάντ περιγράφει το γεγονός αυτό ως «αναμφισβήτητα μια τρομοκρατική πράξη».

86 άνθρωποι σκοτώνονται ενώ 434 άτομα τραυματίστηκαν όταν ένα φορτηγό όρμησε λυσσασμένο σε κεντρικό σημείο της Νίκαιας κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Βαστίλης, 24 Ιουλίου.
Ο Τυνήσιος οδηγός του φορτηγού σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας. Ακόμα και σήμερα όσοι περνούν από το σημείο της επίθεσης τρέμουν.

Δύο μέρες μετά την επίθεση στην Νίκαια (26 Ιουλίου) μαχητής του ISIS σπέρνει τον τρόμο έξω από ένα μπαρ στο Ansbach στην Γερμανία. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν τέσσερις από τους οποίους πιο σοβαρά. Ο βομβιστής Mohammad Daleel, ήταν 27 χρονών, Συριακής  καταγωγής, πρόσφυγας, ο οποίος είχε υποσχεθεί υποταγή στον ηγέτη του Ισλαμικού κράτους.

Την ίδια μέρα ένας 84χρονος ιερέας σκοτώνεται μετά από επίθεση σε μια εκκλησία στο Saint-Εtienne-du-Rouvray, στη Νορμανδία. Ο ιερέας και άλλα έξι άτομα άτομα κρατούνταν όμηροι από τζιχαντιστές, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Στις 20 Οκτωβρίου ένας 16χρονος μαχαιρώνεται θανάσιμα κοντά στη λίμνη Alster στο Αμβούργο. Ο isis ανέλαβε και αυτό το χτύπημα, ενώ δείχνει ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει άμεσα το αιματοκύλισμα!

Λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, ένα φορτηγό έσπειρε τον πανικό πέφτοντας πάνω σε πλήθος κόσμου στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. 12 άτομα χάνουν τη ζωή τους ενώ άλλοι 58 τραυματίζονται σοβαρά. Ο ISIS δίνει για δεύτερη φορά την ίδια μέρα το στίγμα του.

Νωρίτερα, από πυροβολισμό έπεφτε νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία από αστυνομικό ο οποίος φέρεται να ήταν μαχητής του ISIS. Mάλιστα ο ίδιος είχε φωνάξει αμέσως μετά τη φονική του δράση «εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι εσείς θα πεθάνετε εδώ».15 λεπτά αργότερα έπεφτε και ο ίδιος νεκρός από τις Τούρκικες αστυνομικές αρχές.
Την ίδια πάντως μέρα, 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Blick, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στο ισλαμικό κέντρο στην Ζυρίχη. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ένα ακόμη άτομο δίπλα στο κτίριο, αυτή τη φορά νεκρό, χωρίς να διευκρινίσει οτιδήποτε για την ταυτότητά του.

Την επίθεση επιβεβαίωσε η ελβετική αστυνομία, η οποία απέκλεισε την περιοχή και διεξάγει έρευνα. Όπως ανέφεραν οι ελβετικές αρχές, οι τρεις τραυματίες βρέθηκαν ακριβώς μπροστά στην πόρτα του ισλαμικού κέντρου, ενώ ο δράστης διέφυγε αμέσως.

Τα χτυπήματα αυτά θεωρούνται από τους αναλυτές σαν ένα μήνυμα που στέλνουν οι ακραίοι ισλαμιστές στη δύση να προετοιμάζεται για ένα αιματηρό 2017, καθώς οι μαχητές του ISIS δεν πρόκειται να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.


Ελεάνα Ζαμπάρα


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger