Αρκετοί υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν υπόσχονταν πολλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ήξεραν ότι, εάν εκλεγούν, θα πρέπει να προσαρμοστούν στην πολιτική πραγματικότητα.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτός έκανε ένα βήμα παραπάνω.

Υπέγραψε «Συμβόλαιο με τον Αμερικανό Ψηφοφόρο», όπως ονόμασε το πακέτο των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Η εφημερίδα Washington Post μέτρησε τουλάχιστον 288 προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, κάποιες εκ των οποίων αντικρουόμενες.

Αγορά Εργασίας

«Στον πυρήνα του συμβολαίου είναι το σχέδιό μου για να επαφέρουμε τις θέσεις εργασίας, είναι ώρα. Θα είμαι ο πρόεδρος με τις περισσότερες θέσεις εργασίας, που δημιούργησε ο Θεός, σας το λέω», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Στην προεκλογική περίοδο υποσχέθηκε να δημιουργήσει 25 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σε μια δεκαετία, σημειώνοντας ότι τόσες πολλές δουλειές χάνονται σε άλλες χώρες.

Φόροι

Με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη βιομηχανία θέλει να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες από το 35% που είναι σήμερα στο 15%.

Μετανάστευση

«Θα χτίσω ένα μεγάλο, μεγάλο τοίχο στα νότια σύνορά μας και θα βάλω το Μεξικό να τον πληρώσει, κρατήστε τα λόγια μου», ήταν η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ που τόσο ευρέως μεταδόθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Με το χτίσιμο τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ο Ντόναλντ Τραπ θέλει να σταματήσει την είσοδο μεταναστών από την συγκεκριμένη χώρα.

Στόχος του να περιορίσει συνολικά την παράνομη είσοδο μεταναστών αλλά και τον αριθμό των μεταναστών που ήδη ζουν στις ΗΠΑ.

Στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσει προσωρινά τα σύνορα σε όλους τους μουσουλμάνους.

Εξωτερική πολιτική

Το ενδεχόμενο στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία, η σκληρή στάση απέναντι τους τζιχαντιστές, και οι κατηγορίες για έναν εμπορικό εταίρο, όπως η Κίνα, ότι χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές, δείχνουν αυτό που συνηθίζει να λέει ο Τραμπ: η εξωτερική πολιτική πρέπει να υπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Από τις προεκλογικές και μετεκλογικές τοποθετήσεις όμως, τώρα ως πρόεδρος καλείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί απέναντι ακόμη και σε εκείνους που δεν συμπαθεί.

«Παραθέτουμε επίσημα δείπνα στους ηγέτες της Κίνας. Εγώ λέω γιατί το κάνουμε αυτό; Μας σκίζουν δεξιά και αριστερά. Πηγαίντε τους στα ΜcDonald’s και ξαναφέρτε τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ήταν μια από τις τοποθετήσεις του.

-
 

Η ορκωμοσία του Ντόναλτ Τραμπ ως 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων έλαβε μέρος στην Ουάσιγκτον.

Δείτε στο βίντεο timelapse που ετοίμασε το euronews για εσάς όλα όσα έγιναν στην ορκωμοσία μέσα σε 147 δευτερόλεπτα.…


-
- -
Eπεισοδιακό ήταν το παρασκήνιο της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, με την αστυνομία της Ουάσινγκτον να προχωρά σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών που προκάλεσαν επεισόδια στους δρόμους της πόλης.

Αναρχικοί ντυμένοι στα μαύρα έσπασαν παράθυρα μαγαζιών, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων και συνεπλάκησαν και με την αστυνομία.

Η ομάδα νεαρών προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Starbucks και σε ένα υποκατάστημα της Bank of America.

Οι αστυνομικές αρχές απάντησαν με χρήση χημικών.

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πλακάτ που έγραφε το σύνθημα «Κάντε τους ρατσιστές να φοβηθούν ξανά».

Νωρίτερα, διαδηλωτές της ομάδας Disrupt J20 επιχείρησαν να αποκλείσουν τα σημεία ελέγχου από τα οποία περνά το κοινό για να φτάσει στον χώρο που θα πραγματοποιείτο η ορκωμοσία.

 
ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger