Βρετανία και ΗΠΑ καταρτίζουν σχέδια για να μετασταθμεύσουν τα αεροσκάφη τους  και να μετακινήσουν εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων τους από τουρκικές αεροπορικές βάσεις μετά τις

απειλές  Ερντογάν ότι θα διώξει τους συμμάχους έξω από την χώρα κλείνοντας την βάση του Ιντσιρλίκ.

 Προφανώς κάτι γνωρίζουν ή κάτι επίκειται να γίνει άμεσα…

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μετεγκατασταθούν τα αμερικανικά και βρετανικά  αεροσκάφη  έχουν καταρτιστεί, αναφέρουν ανώτερες στρατιωτικές πηγές χθες το βράδυ ενώ ο Βρετανός ΥΠΑΜ Sir Michael Fallon «εκτίμησε » την κατάσταση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον ΑΓΕΕΔ , στρατηγό Sir John Lorimar.

Χθες το βράδυ ένας σημαντικός αμυντικός εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι η Άγκυρα είχε κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ.


«Η Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας για την επιτυχία των επιχειρήσεων του συνασπισμού εναντίον της Daesh και υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για το μέλλον αυτού του συνασπισμού. 

Η αποχώρηση των Βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΑΜ.
«Kαταστρώσαμε σχέδια έκτακτης ανάγκης αλλά δεν είναι αυτός ο δρόμος που θέλουμε να επιλέξουμε».

Οι αεροπορικές βάσεις σε Ιντσιρλίκ και Ντιγιαρμπακίρ είναι σημεία «κλειδιά»  για τον συνασπισμό και τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του ισλαμικού κράτους  στη Συρία και το Ιράκ .

Εάν υλοποιηθεί αυτή η κίνηση , θα μπλοκαριστούν όλα τα σχέδια της δυτικής συμμαχίας για το πόλεμο εναντίον του ISIS στην Συρία.

Το σκηνικό «μυρίζει μπαρούτι» εδώ και πολύ καιρό και οι σκέψεις αυτές σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο έρχονται  μετά  τις αυστηρές προειδοποιήσεις από την Άγκυρα ότι η Δύση δεν έχει κάνει αρκετά για να υποστηρίξει τη θέση της Τουρκίας κατά των Κούρδων.



Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένας  πραγματικός σεισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για το ΝΑΤΟ και θα πυροδοτούσε εντάσεις που θα έφταναν μέχρι την Ελλάδα.


Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται  πάνω από 150 Βρετανοί κομάντος σε  δύο βάσεις στην Τουρκία για επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν  650 άνδρες .

 Στις τουρκικές βάσεις υπάρχουν επίσης μη επανδρωμένα αεροχήματα-κατάσκοποι, μια μοίρα αεροσκαφών  Α10 Thunderbolt αλλά και ελικόπτερα Chinook για την παροχή υποστήριξης για τις Ειδικές Δυνάμεις  .

Οι εντάσεις αφορούν στην απροθυμία του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να παρέχει αεροπορική υποστήριξη για την επιχείρηση «Ασπίδα του  Ευφράτη» από τον τουρκικό στρατό  η οποία στοχεύει τόσο στην καταπολέμηση των κουρδικών δυνάμεων, όσο και στην εδραίωση της τουρκικής εξουσίας στην βόρεια Συρία .

Οι Τούρκοι  υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας δήλωσαν επίσημα σε  ΗΠΑ και Βρετανία ότι θα εκδιωχθούν από τις τουρκικές βάσεις, εκτός εάν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ανατρέψει την ισχύουσα  πολιτική.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά πάντως κατά την οποία η Τουρκία αρνείται βοήθεια στο ΝΑΤΟ .

 Το 2003, όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, η Άγκυρα αρνήθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις την άδεια να χρησιμοποιήσουν  τις βάσεις του για την εισβολή στο Ιράκ.


Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα μεγαλώσει ακόμα πιο επικίνδυνα εφόσον τεθεί το θέμα αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ……..και τότε όλα  μα όλα θα αλλάξουν μονομιάς.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger