Ευχάριστα νέα από την επιστημονική κοινότητα για τους απανταχού λάτρεις της μαύρης σοκολάτας, καθώς τα οφέλη της αποδεικνύονται σημαντικά για την υγεία.

 Για παράδειγμα, δύο κούπες ζεστό κακάο κάθε μέρα βελτιώνουν τη μνήμη, δίνοντας ελπίδα για περαιτέρω έρευνες που αναζητούν τρόπους περιορισμού του οικονομικού, συναισθηματικού και σωματικού κόστους της άνοιας.


Ευχάριστα νέα από την επιστημονική κοινότητα για τους απανταχού λάτρεις της μαύρης σοκολάτας, καθώς τα οφέλη της αποδεικνύονται σημαντικά για την υγεία.

 Για παράδειγμα, δύο κούπες ζεστό κακάο κάθε μέρα βελτιώνουν τη μνήμη, δίνοντας ελπίδα για περαιτέρω έρευνες που αναζητούν τρόπους περιορισμού του οικονομικού, συναισθηματικού και σωματικού κόστους της άνοιας.

Τα ευρήματα των ερευνών που έχουν διεξαχθεί έως τώρα υποστηρίζουν ένθερμα την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. 

Η σοκολάτα είναι εξάλλου μια φυτική τροφή. 

Ο καρπός του κακάο φυτρώνει στα δέντρα και αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται φλαβονόλες, οι οποίες είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά στην προστασία των φυτών από τις τοξίνες που βρίσκονται στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού.

 Το κακάο υπόκειται σε επεξεργασία όταν μετατρέπεται σε σοκολάτα, αλλά συγκεκριμένα είδη μαύρης σοκολάτας διατηρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους ακόμη και μετά την επεξεργασία. 

Αυτάείναικαιταπλέονυγιεινά.

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην υγεία της καρδιάς, με παλαιότερες έρευνες να υποδεικνύουν ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

 Τα άτομα με υπέρταση, με τη σειρά τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και η συσχέτιση αυτή μπορεί να δώσει εξήγηση στα τελευταία ερευνητικά ευρήματα.

 Νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποδεικνύει ότι δύο κούπες ζεστό κακάο ημερησίως βοηθούν τη μνήμη. 

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν μειωμένη ανταπόκριση σε τεστ μνήμης λόγω μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που πιθανώς αποτελεί προπομπό παρακμής της γνωστικής λειτουργίας.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 60 ενήλικες με μέση ηλικία 73 έτη, οι οποίοι παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση αλλά δεν έπασχαν από κάποια γνωστική δυσλειτουργία. 

Το κακάο πιθανώς οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργικής μνήμης για ορισμένους από τους συμμετέχοντες ενισχύοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου. 

Χρειάζονται βεβαίως περαιτέρω στοιχεία ώστε να προσδιοριστεί εάν το κακάο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας ή στην επιβράδυνση της εξέλιξής της σε άτομα με ήπια γνωστικά προβλήματα ή και σε υγιή άτομα. Τα πρώτα ευρήματα πάντως είναι πολλά υποσχόμενα.

Το σωστό είδος σοκολάτας σε μικρές δόσεις
Πριν βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν ειδικά παρασκευασμένη ζεστή σοκολάτα και όχι αυτή που είναι διαθέσιμη στο εμπόριο.

 Η σοκολάτα περιείχε υποκατάστατα ζάχαρης και το ρόφημα ήταν πιο πικρό και λιγότερο κρεμώδες από την κλασική ζεστή σοκολάτα.
Για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν από τη σοκολάτα, οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση 30 περίπου γραμμαρίων κάθε μέρα, καθώς αυτή η ποσότητα έχει αποδειχθεί πως είναι ωφέλιμη για την υγεία αλλά δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττή ζάχαρη και λίπος. 

Μια τέτοια ποσότητα είναι κατάλληλη ακόμη και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, καθώς παρέχει μια αίσθηση κορεσμού, αποφεύγοντας έτσι να καταφύγουμε σε ανθυγιεινέςλύσεις. 

Η σοκολάτα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 35% κακάο ώστε να θεωρείται “μαύρη”, ωστόσο οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση σοκολάτας με τουλάχιστον 70% κακάο.

Δε συνιστάται η χρήση αντίστοιχων συμπληρωμάτων, καθώς είναι καλύτερο να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, από τις ίδιες τις τροφές. 

Στην περίπτωση του κακάο, η καφεΐνη μπορεί να έχει συμβάλει στα αποτελέσματα των ερευνών, δεν μας εγγυάται όμως κανείς ότι ένα συμπλήρωμα θα περιέχει την ουσία αυτή.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger