Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε τη Δευτέρα ταξίδι στο Ιράκ συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας της χώρας του Ζαν Ιβ Λε Ντριαν.

Αρχικά πήγε στη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, δηλαδή με τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, τον πρωθυπουργό Χάιντερ Αλ Αμπάντι και τον Πρόεδρο της Βουλής Σαλίμ Αλ Τζαμπούρι.

Κεντρικό θέμα των συναντήσεων του Γάλλου Προέδρου ήταν η πλήρης απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

Το απόγευμα με το προεδρικό αεροσκάφος μετέβη στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Εκεί συναντήθηκε με τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, επισκέφτηκε τα γαλλικά στρατεύματα που εκπαιδεύουν τους Κούρδους Πεσμεργκά και «ξεναγήθηκε» στην πρώτη γραμμή των Κούρδων βόρεια της Μοσούλης. Μάλιστα από ένα πυροβολείο του έδειξαν που βρίσκεται και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ερμπίλ με τον Πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους του Ιράκ για τον πόλεμο που διεξάγουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν παρέλειψε να παινέψει τους Κούρδους του Ιράκ λέγοντας ότι δίχως τους Πεσμεργκά θα ήταν «αδύνατο» να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Μοσούλη πρέπει να απελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος και οι τρομοκράτες να εξαλειφθούν από το Ιράκ και τη Συρία.

Από την πλευρά του ο Μασούντ Μπαρζανί ανέφερε ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της αυτόνομης Κουρδικής Επικράτειας και της Γαλλίας καθώς και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Μπαρζανί τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί, αλλά η μάχη δεν θα είναι εύκολη.

Θεωρείται βέβαιο ότι και μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τελειώσει.

Η οργάνωση έχει αποδείξει ότι είναι ικανότατη στον ανορθόδοξο πόλεμο και σίγουρα θα αποπειραθεί να εξαπολύσει κι άλλες τρομερές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η Γαλλία ανησυχεί επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός Γάλλος υπηκόων τζιχαντιστών, που μάχονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή, θα επιστρέψουν πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία.


Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος δυτικός αρχηγός κράτος που επισκέπτεται το Ιράκ από το 2014, όταν δημιουργήθηκε ο Διεθνής Συνασπισμός για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger