Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.

Από τις 3 τα ξημερώματα με δυσκολίες γίνονται οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως λόγω παγετού, ενώ την ίδια στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αδιάλειπτα αλάτι για να το κρατήσουν ανοιχτό.

Στον εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν προβλήματα κυρίως στην κίνηση μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων στην περιοχή του Μαρτίνου και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

Σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117χλμ μέχρι το 130χλμ σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων έτσι ώστε να παρεμβαίνουν τα εκχιονιστικά και να ρίχνουν αλάτι στο οδόστρωμα για να διατηρείται ο δρόμος ανοιχτός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές περιπτώσεις ο υδράργυρος έπεσε στην συγκεκριμένη περιοχή στους -9 βαθμούς.

Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Θεσσαλονίκης μετά το 240χλμ στην περιοχή των Ραχών έως τους Αγίους Θεοδώρους,στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία.

Όλη τη νύχτα και στα δύο αυτά κομβικά σημεία δόθηκε μια μάχη για να αντιμετωπιστούν και οι χιονοπτώσεις αλλά κυρίως ο παγετός ενώ και στο υπόλοιπο τμήμα της εθνικής οδού έπεσαν τόνοι αλατιού ιδιαίτερα στην περιοχή του Μώλου και των Καμένων Βούρλων όπου αποφεύχθηκαν τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας όλη τη νύχτα δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας -Δομοκού όπου η χιονόπτωση ήταν συνεχής και οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, αφού το θερμόμετρο έδειξε - 10 βαθμούς Κελσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση γίνεται με αλυσίδες ενώ κατά περιόδους η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας απαγορεύει την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία σταθμεύουν λίγο μετά την Λαμία και συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνο στις περιπτώσεις που έχει γίνει παρέμβαση μηχανημάτων ρίχνοντας αλάτι.

Παρόμοιες συνθήκες είχαμε και στο δρόμο Λαμίας -'Αμφισσας στην περιοχή του Μπράλου όπου όλη τη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν τόνους αλάτι για να αντιμετωπίσουν τις πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χιονόπτωση δεν είχε ιδιαίτερη ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά το οδόστρωμα πάγωνε συνεχώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη τη νύχτα δόθηκε μάχη όχι μόνο στα κρίσιμα χιλιόμετρα στη Ράχη Τυμφρηστού αλλά ακόμη και στα πεδινά τμήματα στην περιοχή της Μακρακώμης καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μαζί με τις χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα τα οποία προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να αντιμετωπίσουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς.

Σε ό,τι αφορά τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας η χιονόπτωση ξεκίνησε από χθες το απόγευμα συνεχίστηκε με ιδιαίτερη ένταση μέχρι και σήμερα το πρωί ενώ το κρύο μαζί με το βοριά έχουν κατεβάσει το θερμόμετρο ακόμη και στους - 12 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς έχουν παγώσει αρκετά τμήματα της πόλης και συνεργεία του δήμου ρίχνουν αλάτι για να διατηρήσουν ανοιχτές τις προσβάσεις τόσο περιφερειακά της πόλης, όσο και στο νοσοκομείο Λαμίας.

Αυτή την ώρα, η χιονόπτωση επεκτείνεται και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο από τη Στυλίδα έως τον Μώλο, ρίψεις αλατιού πραγματοποιούνται κατά μήκος της εθνικής οδού και η κυκλοφορία-μέχρι στιγμής- διεξάγεται κανονικά.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger