O Tσίπρας γνωρίζει ότι όλα μπορούν να χαθούν ξαφνικά, μέσα σε λίγες ώρες, στα επόμενα 24ωρα. 

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ούτε και ο ίδιος γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του σαν πρωθυπουργός.

Το Κυπριακό, ο Τραμπ που αναλαμβάνει, η αξιολόγηση που βρίσκεται στον αέρα.

Στο Κυπριακό η ελληνική κυβέρνηση μπήκε αργά και κάπως ατσούμπαλα. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαβουλεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν έδινε δεκάρα καθώς ήταν χωμένη ως το λαιμό στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Η αλήθεια είναι ότι κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά-μέχρι ένα μήνα πριν που ενεπλάκη ο Κοτζιάς απότομα και μάλλον καταλυτικά για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Το αν ο Κοτζιάς θα πιστωθεί από την Ιστορία την επίλυση του Κυπριακού ή μια ακόμη εθνική απώλεια θα το γνωρίζουμε σχετικά σύντομα. Αυτό όμως που ξενίζει είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μπήκε άρπα-κόλλα και χωρίς να έχει μελετήσει σε βάθος την υπόθεση και τα δεδομένα, αναφέρει χαρακτηριστικά το kourdistoportocali.com

Kαι συνεχίζει:

Καθώς χάνονται οι μέρες το Μαξίμου εύχεται ένα ανώδυνο ναυάγιο από μια επώδυνη λύση. Δηλαδή και στο Κυπριακό βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού έχοντας απέναντι έναν αψυχολόγητο Ερντογάν ενώ στο μεταξύ “φροντίζουμε” μεθοδικά να αποκτούμε εχθρούς.

Αλήθεια, πόσο καιρό έχετε να ακούσετε την φωνή του Σόιμπλε στον οποίο ο Τσίρας χρέωσε ψυχολογικά προβλήματα; Ακόμη και τα στελέχη του ΔΝΤ τηρούν πλέον μια στάση αναμονής.Το ότι περιμένουν να αναλάβει ο Τραμπ επίσημα τα καθήκοντά του θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για την αμηχανία που πλανάται στην ατμόσφαιρα. Οπως και νάχει η ελληνική κυβέρνηση έχασε χρόνο.

Η χώρα έχασε χρόνο. Βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2017 με δύο επικίνδυνα μέτωπα που θα μπορούσαν να είχαν κλείσει από το 2015. Καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι που πρέπει να πληρώσουμε 6,5 δις ευρώ που δεν υπάρχουν στα Ταμεία η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να υποστεί και μια εθνική ήττα. Ακόμη κι αν αυτή έλθει διά στόματος Αναστασιάδη ο οποίος μετά βίας κρατιέται και δεν δείχνει δημόσια την απόστροφή του για την ελληνική κυβέρνηση. Με το Κυπριακό Τσίπρας και Κοτζιάς ασχολήθηκαν πολύ αργά με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε δύο ανοιχτά μέτωπα. Αυτή τη στιγμή αντίπαλος του Τσίπρα δεν είναι ο Μητσοτάκης, είναι ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.

Η απώλεια του χρόνου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την σχέση μας με την Κύπρο όσο και για την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό και βγούμε από την ευρωζώνη ο Τσίπρας και ο Παυλόπουλος θα αποδειχθούν ΜΟΙΡΑΙΟΙ για τη χώρα. Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί σ΄αυτή την περίπτωση είναι η επίσημη προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία έστω κι αν αυτό δεν το θέλει ούτε ο Ακιντζί αλλά και ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Η ελληνική κυβέρνηση σπατάλησε επικίνδυνα το χρόνο.

Και να που τώρα σέρνεται και πίσω από τις διαθέσεις του Ερντογάν ενώ ο Σόιμπλε καραδοκεί. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλη επιτυχία! Στο μεταξύ σαραντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες την Κυριακή για το Κυπριακό, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ως προς το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού στη Γενεύη πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει την ίδια στιγμή πως η μη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη «δεν είναι ορθή στάση και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε κατόπιν της επικοινωνίας Τσίπρα-Γκουτέρες πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε «πολύ θετικός για τις θέσεις μας» -ιδίως δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Σχετικά με το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη, η ίδια πηγή επισήμανε πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση-διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο-επανέναρξη.

Σχετικά με τη διαφαινόμενη απουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Γενεύη και εκπροσώπηση της τουρκικής πλευράς από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως το γεγονός αυτό «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

«Δεν είναι κατά τη γνώμη μας μία ορθή στάση» επισήμανε σε συνέντευξή του στον 9.84.

«Εμείς δουλεύουμε πάνω στο σενάριο να υπάρξει, όσο το δυνατόν, μια καλύτερη, θετικότερη εξέλιξη για τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Απ’ αυτήν τη στάση και απ’ αυτήν τη βούληση δεν παραιτούμαστε σε κανένα σημείο των διαβουλεύσεων.

«Να δούμε πως θα πάνε και σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Αναστασιάδη και του κυρίου Ακιντζί και θα μπορέσουμε να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τα πράγματα. Εγώ σας ξαναλέω ότι πηγαίνουμε με αισιοδοξία, πηγαίνουμε με τη βούληση να βρούμε τη χρυσή τομή σε ένα πρόβλημα, το οποίο, ξέρετε, πως εδώ και δεκαετίες παραμένει άλυτο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-στα διαλείμματα των non papers για τις προσλήψεις του κομματικού στρατού στο Δημόσιο και τον αξονικό της Ολγας. Τι άλλο να πεις για την κατάντια μας. Για όλα φταίει η συμπαντική συνειδητότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων που επιλέγουν να τους κυβερνά εκάστοτε σαρδανάπαλος εαυτός τους…

Δείτε τι μεταδίδει η DW για το πως βλέπει ο γερμανικός τύπος τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ένα πρωτόγνωρο μείγμα αισιοδοξίας αλλά παράλληλα και δυσπιστίας διακατέχει τους σχολιαστές του γερμανόφωνου τύπου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που ξεκινούν σήμερα καταρχήν σε επίπεδο προέδρου Αναστασιάδη και τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί. Θα έχουν θετική κατάληξη 13 χρόνια μετά την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα; Πώς προδιαγράφεται η συμβολή της Τουρκίας και του προέδρου της Ταίπ Ερντογάν;

Ιδιαίτερα το τελευταίο ερώτημα δείχνει να απασχολεί  τόσο τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη όσο και την ΕΕ.  Όπως επισημαίνει ο αρθογράφος της Die Welt χωρίς τη συναίνεση Ερντογάν, που βρίσκεται πίσω από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. «Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα», σημειώνει η εφημερίδα. «Κανείς δεν ξέρει ποιον ρόλο θέλει να διαδραματίσει ο απρόβλεπτος τούρκος πρόεδρος, ποιες παραχωρήσεις θα απαιτήσει τελικά και πώς θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ». Ο γερμανός σχολιαστής περιγράφει πολύ συγκεκριμένα τους φόβους του. «Σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο οι αποφάσεις που θα αφορούν τα δύο τμήματα μόνο από κοινού μπορούν να επιλυθούν και οι δύο πλευρές θα διαθέτουν δικαίωμα βέτο», επισημαίνει. «Κατά συνέπεια οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να συναποφασίζουν σε σημαντικά θέματα που αφορούν το νότιο τμήμα, που είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου σε τομείς εξωτερικής και δημοσιονομικής πολιτικής οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Κοινοτικοί διπλωμάτες περιγράφουν με μεγάλη ανησυχία τον κίνδυνο ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί τους Τουρκοκύπριους για τους στόχους του, να αποκτήσει ένα πόδι στις Βρυξέλλες και έτσι να συγκυβερνά».

Δηλώσεις στην ίδια εφημερίδα κάνει και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει εάν μετά τις δημόσιες υποσχέσεις της για επίλυση της διένεξης  θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες πράξεις» υποστηρίζει. Ο Νίκος Αναστασιαδης σημειώνει ότι στόχος είναι μια περιεκτική απόφαση που θα ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα συμβάλλει στην σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. «Είναι αναγκαία μια λύση χωρίς ξένες δυνάμεις που θα εγγυώνται την εξωτερική πολιτική της Κύπρου», τονίζει συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι αρχές της ΕΕ και να προστατευτούν τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα για όλους τους Κύπριους.

Η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου επιλέγει τον τίτλο «Ίσως μια ιστορική στιγμή» για τις διαπραγματεύσεις. «Οι δύο πρόεδροι δεν ανήκουν στους στενοκέφαλους εθνικιστές παλαιάς σχολής, φαίνεται να επιδιώκουν ειλικρινά την πολιτική επανένωση της νήσου (…)Αλλά χωρίς την συναίνεση της Τουρκίας, που είναι δύναμη εγγύησης και κατοχής των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματική λύση, που σημαίνει αποχώρηση τμήματος των στρατιωτών της από το βόρειο τμήμα και παραίτηση από το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης». Ο γερμανός σχολιαστής  ισχυρίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει τώρα άλλες προτεραιότητες με την εισαγωγή προεδρικού συστήματος για την ενίσχυση της δύναμής του. «Γι’ αυτόν τον σκοπό χρειάζεται τη συναίνεση των τούρκων εθνικιστών που για αυτούς η εγκατάλειψη της ‘Β. Κύπρου’ θα ισοδυναμούσε με προδοσία των εθνικών συμφερόντων», σημειώνει. «Έτσι θεωρείται απίθανο να συναινέσει ο Ερντογάν στην αποχώρηση των στρατιωτών από τα κατεχόμενα και σε αυτήν την περίπτωση απομένουν δύο δυνατότητες: είτε η νέα ομοσπονδιακή Κύπρος θα δεχθεί να εξαρτάται από μια περιφερειακή υπερδύναμη, είτε θα παραμείνει διαιρεμένη. Και τα δύο ενδεχόμενα δεν είναι δελεαστικά» καταλήγει.

Αλλά και η Südwest Presse ρίχνει το βλέμμα της στον Ερντογάν «που κρατά το κλειδί για μια λύση του Κυπριακού», όπως γράφει. «Ευρωπαίοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι από τη μία η εθνικιστική και αυταρχική του πολιτική δεν προοιωνίζεται εύκολες διαπραγματεύσεις, αλλά από την άλλη η θέση του στο εσωτερικό είναι τόσο αδιαφιλονίκητη που θα μπορούσε να κάνει παραχωρήσεις. Σε περίπτωση επανένωσης θα είχε πρόσβαση στα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου που θα διαφοροποιούσαν τις ενεργειακές πηγές της χώρας αλλά θα έκαναν την Τουρκία σημαντικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη. Κατά την άποψη των παρατηρητών και κοινοτικών διπλωματών στη Λευκωσία θα ήταν ήδη μια επιτυχία, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποτύγχαναν».

«Σφαγή για τη συνείδηση των 15 δικαστών» είναι ο τίτλος αναλυτικού ρεπορτάζ για την υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτών, που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται στη Süddeutsche Zeitung, παραμονή της εκδίκασης της υπόθεση στον Άρειο Πάγο,  αφορά στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης εναντίον της απέλασης των στρατιωτών. Ο Δοξιάδης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα παραπονιέται για την αμφισημία των εκφράσεων που επέλεξε ο έλληνας πρωθυπουργός όταν στο πλαίσιο της Γεν. Συνέλευσης των ΗΕ συζήτησε για το θέμα με τον τούρκο πρόεδρο και την περίεργη σύμπτωση της ακροαματικής διαδικασίας με τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη. «Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας», διαβεβαιώνει, «υπάρχει η πολύ διαδεδομένη αντίληψη ότι ο Τσίπρας την ημέρα των διαβουλεύσεων στη Γενεύη θα διαβεβαιώσει τον Ερντογάν ότι θα ‘πάρει’ τους 8 στρατιώτες του, είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική ανάμειξη στο έργο της δικαιοσύνης», ισχυρίζεται ο Δοξιάδης στη γερμανική εφημερίδα.

makeleio.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger