Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται κατηγορηματικά ότι ετοιμάζεται για εκλογές… αλλά οι ενδείξεις περί του αντιθέτου πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα.

Τους επόμενους μήνες θα έχουν εκδοθεί οι 95.000 συντάξεις που εκκρεμούν 2-3 χρόνια με διαδικασίες εξπρές, με στόχο το πρώτο πακέτο να αποπληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να εκδίδονται περί τις 9.000 καινούριες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στο τέλος του Φλεβάρη, ενώ τα αναδρομικά που θα «συνοδεύουν» κάθε νέα σύνταξη υπολογίζονται σε 10.000-12.000 ευρώ.

Μαζί με τις κύριες συντάξεις θα αποπληρωθούν τα εκκρεμή εφάπαξ και τα μερίσματα.

Η εξόφληση των ασφαλισμένων που περιμένουν χρόνια στην ουρά θα κοστίσει 859 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η συμφωνία κλείστηκε προκειμένου ο ΕΦΚΑ να λειτουργήσει χωρίς βαρίδια από το παρελθόν.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιβλέπει στενά τη διαδικασία προκειμένου να μη «χαθεί η μεγάλη ευκαιρία» καθώς «τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών εντός της προθεσμίας του διμήνου ή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας.

Γολγοθάς για τα Ταμεία

Τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων αντιμετωπίζουν με ανησυχία το απαιτητικό πλάνο και σχεδιάζουν την ενίσχυση των τμημάτων απονομής συντάξεων με προσωπικό που τυχόν πλεονάζει σε άλλες υπηρεσίες. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 129.531 συντάξεις που έχουν συσσωρευτεί εδώ και 2-3 χρόνια στο ΕΤΕΑΕΠ, το ενιαίο επικουρικό ταμείο.

Το ΕΤΕΑΠ όμως πρέπει να ανταπεξέλθει μόνο του στην αποπληρωμή των συντάξεων καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο δεν επιχορηγείται πλέον από τον προϋπολογισμό και ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία. Το κονδύλι που πρέπει να εκταμιευτεί ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Οι υποδείξεις προς τις υπηρεσίες, σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπουν

α) σύνταξη κατάστασης με τις αιτήσεις ανά χρονολογική σειρά και ύψος οφειλόμενων αναδρομικών

β) κατάρτιση μηνιαίου πλάνου απορρόφησης μαζί με το αντίστοιχο κόστος

γ) έκθεση αιτιολόγησης με στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα, τους λόγους συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων κ.α.

Τα πλάνα των επιμέρους ταμείων θα αξιολογούνται από το υπουργείο εργασίας ( Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών) και ακολούθως από το στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Η μεταφορά πιστώσεων μπορεί να γίνεται σταδιακά στο υπουργείο Εργασίας και ακολούθως στο Ταμείο.

Το Ταμείο τροποποιεί τον προϋπολογισμό του ώστε να εμφανισθεί το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης στο σκέλος των εσόδων και να παρακολουθούνται διακριτά οι εξοφλήσεις στο σκέλος των εξόδων.

Το Ταμείο προβαίνει στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης και στην εξόφληση των αναδρομικών ποσών.

πηγη

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger