Ο άνθρωπος έγραψε περισσότερα από 500 βιβλία, κράτα λοιπόν σημειώσεις. 

Ο Ισαάκ Ασίμωφ είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς του 20ου αιώνα και πατέρας της επιστημονικής φαντασίας. Οι τρομερές ιδέες του έχουν βρει γόνιμο έδαφος στο σινεμά –βλέπε “I, Robot” (2004). 

Και κάποιες άλλες που δεν έχουν γίνει ακόμα ταινία είναι ανάμεσα στο πιο ενδιαφέροντα, ψυχαγωγικά και «τα-διαβάζω-μονορούφι» βιβλία που κυκλοφορούν εκεί έξω –βλέπε την καταπληκτική σειρά “Foundation” (εκδ. Anubis). Κυρίως όμως έχουν μαγέψει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο και ας θεωρείται στην Ελλάδα από πολλούς παραλογοτεχνία. Γελάει ο κόσμος.

Ο Ασίμωφ έγραφε σαν μανιακός, ασταμάτητα και σε όλη του τη ζωή. Η παραγωγή του μετράει περισσότερα από 500 βιβλία και δεκάδες χιλιάδες γράμματα και επιστολές.
Φυσικά αυτό δεν το έκανε χωρίς σύστημα. Και τις παρέες του είχε, και τις βόλτες του έκανε, και τις ερωτικές περιπέτειές του είχε και έμεινε στην ιστορία της λογοτεχνίας ως μία ιδιαίτερη και σεβαστή φιγούρα.
Δώσε προσοχή στα λόγια του κου Καθηγητή  για να γίνεις και εσύ μία «μηχανή παραγωγικότητας». Εμείς κρατήσαμε σημειώσεις για να σε βοηθήσουμε.

1.  Δια βίου μάθηση

Ο Ασίμωφ δεν έγραφε μονάχα ιστορίες για ρομπότ, διαγαλαξιακές αυτοκρατορίες και μάχες στο διάστημα. Είχε διδακτορικό χημείας. Έχει γράψει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, βιβλία ιστορίας, δοκίμια, ακόμα και έργα με θέμα τον ερωτισμό. Δεν σταματούσε ποτέ να μαθαίνει και να ασχολείται με μία τεράστια γκάμα ενδιαφερόντων, χωρίς να συνεχίζει να παρακολουθεί μαθήματα σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Όπως ο ίδιος έλεγε:
«Το να συνεχίζεις να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου πιστεύω πως είναι η μοναδική μορφή πραγματικής μόρφωσης που υπάρχει»


2. Η δουλειά κάνει τον άντρα

Όταν ξέρεις τι θες, τα πράγματα στη ζωή είναι πολύ απλά:
«Γράφω για τον ίδιο λόγο για τον οποίο αναπνέω –διότι εάν δεν το έκανα, πολύ απλά θα πέθαινα»


3. Αγάπα αυτό που κάνεις 

Τα είπε όλα σε μία πρόταση:
«Εάν ο γιατρός μου έλεγε πως έχω μόνο έξι λεπτά ακόμα ζωής, δεν θα θρηνούσα. Απλά θα χτυπούσα τα πλήκτρα της γραφομηχανής λίγο πιο γρήγορα» 





4. Δείξε τη δουλειά σου

Από το σκοτάδι στο φως, η δημιουργικότητα δεν είναι για να μένει κλειδωμένη:
«Πρέπει συνεχώς να μοιράζεις τη δουλειά σου· δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις ένα χειρόγραφο να “σαπίζει” στο συρτάρι. Στέλνεις αυτή τη δουλειά σου όπου μπορείς, ξανά και ξανά, ενώ δουλεύεις πάνω στην επόμενη. Εάν έχεις ταλέντο, σίγουρα θα κάνεις επιτυχία κάποια στιγμή–μονάχα όμως εάν επιμένεις»


5. Ξεπέρνα τα εμπόδια που βάζεις στον εαυτό σου

Τάδε έφη Ισαάκ, σχετικά με το ζήτημα των αξιών:
«Μην αφήνεις τα αισθήματα ηθικής να σε σταματούν από το να κάνεις αυτό που είναι τελικά σωστό»


6. Ποτέ μην σταματάς 

Ούτε καν όταν ξέρεις ότι έχεις χάσει:
«Στη ζωή, σε αντίθεση με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ρουά ματ»


7. Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή

Ο άνθρωπος είχε πολλά κιλά μαύρου χιούμορ, και το χρησιμοποιούσε σε κάθε ευκαιρία:
«Η ζωή είναι ευχάριστη. Ο θάνατος γαλήνιος. Απλά η μετάβαση από το ένα στο άλλο είναι λιγάκι ενοχλητική»


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger