Συνταγές με φύλλα -  φραγκόσυκιας -  φραγκόσυκα


3 με 4 φύλλα φραγκοσυκιάς τον ​​χυμό (περίπου ένα φλιτζάνι χυμό).

Ένα φλιτζάνι κρύο νερό.

Δύο φλιτζάνια φρούτα ή χυμό ,παγάκια.

Τοποθετήστε το χυμό από τα φύλλα στο μπλέντερ σας.

Προσθέστε νερό.

Προσθέστε τα φρούτα και τα παγάκια.

Ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει, προσθέτοντας λίγο περισσότερο νερό, αν το ποτό είναι πολύ παχύ.                                                                                                                                        Ιδιοτητες



Ελέγχει τα οξέα  στο σώμα και  προφυλάσσει τα έντερα και το στομάχι.

Προλαβαίνει τις κολίτιδες με την ιδιότητα του να «ρυθμίζει» το Ph  του στομαχιού και του εντέρου.

Μειώνει την «επιθετικότητα των ωμών τροφών, των ξινών τροφών ή με πολλά καρυκεύματα, της ασπιρίνης και άλλων χημικών.


Υπό μορφή φρέσκου χυμού, είναι ο καλύτερος φίλος του στομαχιού και του εντέρου.

Οι μη υδροδιαλυτές ίνες του καθαρίζουν το έντερο.

Είναι αγχολυτικό. Επανασυντάσσει το νευρικό σύστημα, είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που φέρνει ηρεμία και γαλήνη σε έναν στρεσαρισμένο οργανισμό.

       
Ως κατάπλασμα για την θεραπεία φλεγμονωδών  αποστημάτων, την διόγκωση του σπληνός, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων. 

Το χρησιμοποιούν εκατονταετίες τώρα  Αμερικανοί και Μεξικανοί.   Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.

Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.

Κατά του σακχαρώδους διαβήτη.  Έχουν γίνει εκτενείς πανεπιστημιακές έρευνες στην Αμερική καθώς και σε άλλες χώρες.

Κατά της υπερτροφίας του προστάτου.

Κατά της χοληστερόλης.

Κατά της φλεβίτιδος.

Κατά πνευμονικών παθήσεων.

Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, 
παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν
Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα άνθη και τα κλαδώδια («φύλλα») χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, ήτοι άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος!.

Συλλογή

Η συλλογή και ο καθαρισμός αποτελούν τα δύο πιο «ακανθώδη» εμπόδια, ώστε κάποιος να απολαύσει τα φραγκόσυκα. 

Προκειμένου να συλλέξουμε  φραγκόσυκα, είτε για επί τόπου κατανάλωση, είτε για μεταφορά στο σπίτι πρέπει να γνωρίζομε και εφαρμόζουμε τους παρακάτω βασικούς κανόνες.

α) Πριν την ανατολή του ηλίου.  

Και αυτό για τον εξής κύριο λόγο. 

Το πρωί, τα αγκάθια του καρπού από την νυκτερινή υγρασία, έχουν κάποια χαλαρότητα. 

Δεν είναι σκληρά, χωρίς αυτό να αποκλείει τον άμεσο κίνδυνο να εισχωρήσουν στα χέρια, αν τα πιάσουμε χωρίς προφύλαξη.

β) Μετά την δύση του ηλίου. Αυτό είναι πιο σχετικό από την προηγουμένη περίπτωση.

γ) Να υπάρχει άπνοια. Εκτός από τον ήλιο, στην σκλήρυνση των αγκαθιών, από την νυκτερινή ελαστικότητα, συντελεί και ο αέρας.   
Τρόποι συλλογής

Πολλοί είναι οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να μαζέψει τα φραγκόσυκα.

 Οι περισσότεροι απ' αυτούς, αναφέρονται στα άτομα εκείνα, τα οποία δεν έχουν καμία εξοικείωση με το έμφορτο από αγκάθια αυτό φρούτο. 

Αλλά και οι πεπειραμένοι δεν υστερούν από μεθόδους συλλογής, χωρίς να παραβλέπουν την επιβαλλομένη προφύλαξη. 

Χαρακτηριστικώς αναφέρομε μερικούς απ' αυτούς.

α) Με τίναγμα.
 Οι πιο αδαείς προσπαθούν, πριν πιάσουν τα φραγκόσυκα για να τα κόψουν από τον βλαστό, να τινάξουν τα αγκάθια απ' αυτά. 

Δεν είναι σωστός τρόπος.
   
β) Με καλύπτρα. 
Άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μέσο, το οποίο δεν το διαπερνά το αγκάθι.

γ) Με γάντια.
Μερικοί προκειμένου να συλλέξουν φραγκόσυκα. χρησιμοποιούν χοντρά υφασμάτινα γάντια. 

δ) Με το χέρι.
Ο πιο σίγουρος και χωρίς άλλες διαδικασίες τρόπος, είναι να τα μαζεύουμε με γυμνό χέρι.

 Είναι πολύ εύκολος, όσο και αν φαίνεται επικίνδυνος και ανατριχιαστικός. 

Αυτό όμως προϋποθέτει μεγάλη πείρα. 

ε) Με πρακτικά μέσα .

Μεταφορά – Διατήρηση .

Όταν συλλέγουμε φραγκόσυκα και θέλουμε να τα μεταφέρουμε, πρέπει να προσέχουμε:

α) να μη τα πετάμε από ψηλά, 

β) να μη πιέζουμε τον καρπό  κατά την συλλογή και

γ) να μη προκαλείται άνοιγμα στο κάτω μέρος του καρπού κατά την απόσχιση από τον βλαστό.  

Διατηρούνται καθαρισμένα στο ψυγείο ή ακαθάριστα σε σκιερό μέρος όχι πέραν της εβδομάδος. 

Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι χάρη στην βερβερίνη.

Τα αμινοξέα και οι ίνες του, η αντί οξειδωτική του δράση, βοηθούν στην καλή  κατάσταση των αρτηριών.

Βοηθάει στην χώνεψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Αποτοξινώνει τον οργανισμό και ιδιαιτέρως το συκώτι.

Εξουδετερώνει την περίσσια αμμωνία στα όργανα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες με επιτυχία.

Εξουδετερώνει μέρος των τοξινών που εισάγουμε στο σώμα μας με την κατανάλωση  αλκοόλ και του καπνίσματος.

Οι γυναίκες των Αζτέκων το θεωρούσαν δυναμωτικό και ότι βοηθούσε στην παραγωγή γάλακτος.

Κατά την κύηση και τον θηλασμό κατανάλωναν τον χυμό του ή ένα τσάι από τα λουλούδια και τις ρίζες του.

Προσωπικά, έτρωγα ένα φύλλο αραιά και που, με λίγο αλάτι και λάδι όταν η διαφανή «γλίτσα» δεν με ενοχλούσε οπτικά (αφού καθάριζα το φλούδι).

Συνταγές.

3 κιλά φραγκόσυκα για ένα λίτρο χυμό.

Ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα σε κύβους σε μια κατσαρόλα
Μην προσθέσετε νερό ή ζάχαρη. 

Βράστε με  κλειστό καπάκι και ανακατεύετε αραιά και που. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε για 45 λεπτά.

 Μόλις τα σπόρια ξεκολλάνε από το φρούτο με ευκολία, σουρώστε και βάλτε τον χυμό στο ψυγείο. Παγωμένο, είναι υπέροχο

Να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ώρες γιατί θα υποστεί ζύμωση.

Κρασί

Αν κρατήσετε σε δροσερό μέρος τον χυμό σε 2-3 μέρες, θα έχετε ένα ελαφρά αλκοολούχο ποτό, το Colonche, πολύ αγαπητό σε πολλά μέρη του κόσμου

Η βάλτε το στην σαλάτα. 

Η φραγκοσυκιά είναι παραγνωρισμένη και ξεχασμένη σήμερα στην χώρα μας, όμως είναι οικονομική, και φυτεύεται απίστευτα εύκολα.

Απλά βάλτε ένα φύλλο στο  χώμα, όρθιο κατά προτίμηση, και θα βγάλει ρίζες.

Στην Νότια Αμερική η εξάπλωση του ήταν τόση που εισάγανε ένα ειδικό έντομο για να περιορίσουν την εξάπλωσή του, πριν φυσικά ανακαλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες την κερδοφόρα αγορά που προσφέρει λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

Όντως, στην Ευρώπη και Αμερική, αρκετοί είναι αυτοί που στρεσαρισμένοι, ή με προβλήματα χοληστερόλης, καταναλώνουν ένα χάπι με εκχυλίσματα Φραγκοσυκιάς πριν το φαγητό, για να ανακτήσουν την «χαρά της ζωής».


100 γραμμάρια διαθέτουν
Μέταλλα:

Ασβέστιο :          93 mg
Σίδηρο:               1,6 mg
Φώσφορο:           17  mg
Υδατάνθρακες:   5,6 mg
Πρωτεΐνες:          1,7 mg
Βιταμίνες
A (Ρετινόλη)
Β1 Θειαμίνη
Β2 Ριβοφλαβίνη
Β3 Νιασίνη
C

Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι:
Υδατοδιάλυτες:Πηκτίνη
Κόμμι
mucilage
και μη :κυτταρίνη
ημικυτταρίνη
lignane
Ένα ώριμο φρούτο περιέχει
Νερό                                   86-92%
Ζάχαρη                                 11,2 %
Κυτταρίνη                             1,3  %
Πρωτεΐνες                              6,7 %
Λιπαρά                                   0,3 %
Οξέα                                       0,1 % 


Τα φραγκόσυκα βρίσκονται σε αφθονία στα περισσότερα νησιά μας αλλά και στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα τους χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και αποτελούν πραγματική νοστιμιά! Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες ενώ λέγεται ότι μειώνει τον διαβήτη.

      Συνταγές με φύλλα από φραγκόσυκια.


       Δείτε τις συνταγές

Ψητά φυλλα φραγκόσυκιας.

Πως ετοιμάζουμε τα φραγκόσυκα

- Κόβουμε τα φρέσκα φύλλα στο μέγεθος.... μιας μεγάλης παλάμης.Τ α αγκάθια να είναι μαλακά ακόμα.

- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ξυρίζουμε τα αγκάθια και την φλούδα περιμετρικά.

- Πλένουμε τα φύλλα λίγο για να φύγει το gel, και τα σκουπίζουμε. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

- Τα βάζουμε σε ζεστή σχάρα και τα ψήνουμε 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά,, ώστε να φανούν τα σημάδια της σχάρας και είναι έτοιμα....

- Τα χαράζουμε και βάζουμε λαδόξυδο, αλάτι και ρίγανη..

*Μπορούμε  να φτιάξουμε μια ωμή σάλτσα με:

- φρέσκα ντομάτα

- σκόρδο

- ελαιόλαδο

- ξύδι

- αλάτι

- ρίγανη

- 3-4 σταγόνες tabasco και

- τριμμένη φέτα

*Επίσης κόβονται κυβάκια και τα προσθέτουμε στην ομελέτα.

Σαλάτα

- Τα καθαρίζουμε όπως πριν.

- Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα πλένουμε καλά σε κρύο νερό να φύγει λίγο το gel.

- Βράζουμε νερό με ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο (τα οποία πετάμε μετά).



-Προσθέτουμε στο νερό τα φύλλα και τα βράζουμε 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

- Τα σουρώνουμε  και τα ξεπλένουμε, με κρύο νερό.

Είναι έτοιμα.

- Φτιάχνουμε σαλάτα με τα φύλλα βρασμένα, προσθέτοντας :

- μαύρα φασόλια,

- καλαμπόκι,

- ντομάτα,

- κάπαρη,

- ελιές,

- μαϊντανό,

- φρέσκο κρεμμύδι,

- τριμμένη φέτα,

- αλάτι,

- λαδόξυδο,

- 5-6 σταγόνες tabasco

...και ό,τι άλλο θέλετε.

 *Πριν να σερβίρουμε κόβουμε βραστά αυγά με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω.

*Τα βρασμένα φύλλα φυλάσσονται σε αεροστεγές μπολ για 2-3 ημέρες

στο ψυγείο μας.

πηγη

 Πηγή: www.mytaste.gr/

ΦΩΤΟ-Peter's deli Greece

πηγες
Docteur Nopal le medecin du bon Dieu
Ph.Morgan, R, Spencer-Johns, S Caruso, Ethnomedicine Bulletin 1987
W.Wolf, K Shroeder, T Laplace: Lamarck Institute report, San Jose
Ressources medicinales de la flore Francaise.
Philippe Jaques PRO VERA (Belgium)
Handbook of phytochemical constituents of gras herbs (Londres)
πηγη
 http://hkoinoniamas.blogspot.gr/

............................................


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger