Μυρίζουν αίμα και πόνο και ψάχνουν να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί, ακίνητα, πτωχευμένες εταιρείες και επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης


Toυ ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά, ετοιμάζονται να πέσουν πάνω... στους αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων.

Προς το παρόν κάνουν διερευνητικούς κύκλους πάνω από τις... ελληνικές τράπεζες, εντοπίζουν τα θύματα που με την πρώτη ευκαιρία θα τα κατασπαράξουν κυριολεκτικά.

Τα γνωστά funds-γύπες που δραστηριοποιούνται όπου μυρίζουν αίμα και πόνο είναι εδώ. Τα υποψήφια θύματα ξεπερνούν τις 400.000 ως 500.000.

Μέχρι στιγμής έχουν γλιτώσει και δεν έχουν πέσει στα νύχια τους, όχι γιατί κάποιος τους προστατεύει, όχι γιατί υπάρχει κάποιο δίχτυ προστασίας, αλλά γιατί οι «γύπες» επιθυμούν να πάρουν κυριολεκτικά κοψοχρονιά τα «κόκκινα» δάνεια προσφέροντας τιμές ίσες με το 2% ή το 3% ως 5% το πολύ για καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που δεν έχουν εξασφαλίσεις.

Ομως, οι τράπεζες προς το παρόν αντιστέκονται, γιατί θεωρούν πολύ χαμηλές και ασύμφορες τις προσφορές και γιατί κρίνουν ότι οι ίδιες θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα δάνεια αυτά προχωρώντας σε ρυθμίσεις περισσότερο επικερδείς από τα ποσά που θα εισπράξουν αν τα πουλήσουν στα «κοράκια».

Ομως, οι προετοιμασίες έχουν γίνει ώστε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και οι τιμές αυξηθούν, να τα πουλήσουν.



Το πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα, λένε πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναμένεται να γίνει για περισσότερα από 600.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, που έχουν πάρει περισσότεροι από 400.000 πολίτες. Πρόκειται κυρίως για δάνεια και κάρτες μικρών σχετικά ποσών. Το ανώτερο ποσό μόνο από δάνεια ή από συνδυασμό των δύο, δηλαδή καταναλωτικό και κάρτα κυμαίνεται από 10.000 ως 15.000 ευρώ και πρόκειται ουσιαστικά για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον 2 ως 3 χρόνια και δεν έχουν καμία άλλη εξασφάλιση, όπως ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο ως εγγύηση.

Τί θα συμβεί, άραγε, στην περίπτωση που οι τράπεζες πουλήσουν τα δάνεια στα funds-γύπες; Σε γενικές γραμμές μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται αυτή οι οποίοι δεν έχουν χρήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του δανείου, ακόμα και αν η πρόταση που τους γίνει είναι κοντά στο 20% του ποσού που οφείλεται.

Οπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες, αν τα funds-γύπες αγοράσουν τα δάνεια σε μία τιμή που είναι ίση με το 5 ως 8% (όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες δεν πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές της τάξης του 2% ή 3% γιατί δεν συμφέρει και γιατί θεωρούν ότι διαθέτουν τους μηχανισμούς να αποκομίσουν μεγαλύτερα ποσά με τη δική τους αυτόνομη διαχείριση), τότε θα ζητήσουν από το δανειολήπτη ένα ποσό της τάξης του 20%, ενώ κατά τη διαπραγμάτευση είναι πολύ πιθανό να πέσουν ακόμα και στο 15%, λένε άνθρωποι με γνώση της συγκεκριμένης αγοράς.

Ομως, επειδή οι εν λόγω δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, οι γύπες θα περάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ αυτών βεβαίως και ακινήτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η προστασία που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες από το νόμο και αποτρέπει τις κατασχέσεις από τις τράπεζες, ισχύει και στην περίπτωση που τα δάνεια αγοραστούν από τα funds. Ομως, αν τα ακίνητα αυτών των δανειοληπτών που αδυνατούν να συγκεντρώσουν ένα ποσό 2.000 ως 3.000 ευρώ, δεν προστατεύονται από το νόμο, τότε θα βγουν στο σφυρί κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.



Οι δανειολήπτες

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι δανειολήπτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν τα δύο ως τρεις χιλιάδες ευρώ και να απαλλαγούν από το χρέος των 10 ως 15.000 ευρώ.


Γι’ αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών οι ειδικοί συμβουλεύουν να διαπραγματευτούν όσο το δυνατόν πιο σκληρά και επίμονα, γιατί με το ρευστό στο χέρι θα καταφέρουν να περιορίσουν τα χρήματα που θα δώσουν για να αγοράσουν το δάνειό τους. Εξάλλου και τα funds-γύπες και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν εξασφαλίσει πάρα πολύ γρήγορα ένα πολύ σημαντικό κέρδος.

Αν για παράδειγμα αγοράσουν από την τράπεζα το δάνειο στο 7% ή 8% και τελικά το πουλήσουν στο 15%, αντί του αρχικού 20% το κέρδος θα είναι της τάξης του 100%.



Οι τράπεζες

Οι πληροφορίες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναφέρουν πως είναι ήδη έτοιμες να πουλήσουν και έχουν γι’ αυτό το σκοπό ξεχωρίσει και πακετάρει καταναλωτικά δάνεια και κάρτες συνολικού ύψους περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν τα πουλήσουν στο 7% θα βάλουν στα ταμεία τους 350 εκατομμύρια ευρώ. Με 8% το έσοδο θα είναι 400 εκατ. ευρώ και με 10% 500 εκατ. ευρώ.

Το αν οι τράπεζες θα κερδίσουν ή όχι και πόσο από αυτές τις αγοραπωλησίες εξαρτάται από τις προβλέψεις που έχουν εγγράψει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που δεν εξυπηρετούνται για τρία τουλάχιστον χρόνια οι προβλέψεις κυμαίνονται από 92% ως 94%, ενώ για εκείνα των οποίων οι δόσεις δεν πληρώνονται για διάστημα πέντε ετών και πάνω, οι προβλέψεις φτάνουν ακόμα και στο 98%, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που το ύψος των προβλέψεων φτάνει στο 100% του δανείου και οι τράπεζες το έχουν διαγράψει από τους ισολογισμούς τους.

Συνολικά έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 10 δις ευρώ, όρος που έχει τεθεί από τον SSM (πρόκειται για τη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εποπτεύει τις ευρωπαϊκές τράπεζες), προκειμένου στο τέλος της τριετίας τα «κόκκινα» δάνεια, που σήμερα φθάνουν τα 110 δις ευρώ, να έχουν μειωθεί κατά 40%, δηλαδή κατά 45 δις ευρώ, περίπου.

Από αυτά, άλλα 15 δις ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσω ρυθμίσεων, περίπου 15 δις ευρώ θα πρέπει να διαγραφούν από τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ στα περίπου 5 δις ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων, μέσω πλειστηριασμών.

Ομως, εκτός από τα καταναλωτικά και τις κάρτες, υπάρχουν τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια.



Τα κοράκια

Οσον αφορά στα στεγαστικά, τα «κοράκια» έχουν βάλει στο μάτι δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση κατοικίες που βρίσκονται σε ακριβά προάστια, σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε νησιά.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν κτηματομεσίτες, τα προαναφερόμενα ακίνητα έχουν σημαντική αξία και το κυριότερο υπάρχει σημαντικά μεγάλη ζήτηση από αλλοδαπούς οι οποίοι είναι διατεθειμένη να διαθέσουν πάνω από 250.000 ευρώ και να πάρουν τη χρυσή βίζα που τους εξασφαλίζει για πέντε χρόνια την παραμονή στη χώρα μας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν λιγότερο ακριβά ακίνητα και στο τέλος, όπως υποστηρίζουν δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στο χώρο και τα υπόλοιπα σπίτια και διαμερίσματα τα οποία θα τα μεταβιβάσουν σε ειδικές εταιρείες οι οποίες αναλάβουν τη διαχείρισή τους.

Προηγουμένως βεβαίως θα γίνουν δεκάδες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. «Θα τρέξει πολύ αίμα στην αγορά ακινήτων». Και ασφαλώς οι πλειστηριασμοί διευκολύνονται πλέον από το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν θα μπορούν να εμποδίζονται από πολίτες οι οποίοι σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία με σκοπό να ματαιώσουν πλειστηριασμούς που στρέφονται εναντίον αδύναμων πολιτών.

Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα που τίθεται με τα στεγαστικά δάνεια είναι η αδυναμία προσφοράς του δανείου από τις τράπεζες προς τους πολίτες σε τιμή ανάλογη με εκείνη που θα το πουλήσουν στο fund-γύπα.


Η Βουλή

Οπως έχει τονίσει στην τηλεοπτική εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, θα πρέπει η Βουλή να νομοθετήσει την υποχρέωση για τις τράπεζες να απευθύνονται πρώτα στο δανειολήπτη και να του προτείνουν την εξόφληση του δανείου σε τιμή ίδια με εκείνη που σκοπεύουν να το πουλήσουν στο «κοράκι» και αν ο δανειολήπτης αρνηθεί, τότε να το πουλούν.

Η τρίτη κατηγορία αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Είναι επιχειρηματικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων που έχουν δοθεί με εγγύηση ένα ακίνητο, οπότε στις περιπτώσεις αυτές η αντιμετώπιση θα είναι παραπλήσια με εκείνη του στεγαστικού δανείου.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Γι’ αυτά τα δάνεια οι τράπεζες έχουν κάνει ήδη διαχωρισμό σε διάφορες κατηγορίες, όπως ναυτιλιακά, ξενοδοχειακά, εμπορικά, ιχθυοτροφεία.

Στην περίπτωση αυτή οι πρακτικές που ακολουθούν τα funds είναι συνήθως δύο. Η μία αφορά στο σπάσιμο της επιχείρησης σε κομμάτια και άμεση πώληση των υγιών σε καλές τιμές.

Η δεύτερη είναι η ανάληψη του μάνατζμεντ, η διάθεση κεφαλαίων για επενδύσεις και η αναδιάρθρωση της επιχείρησης ώστε να γίνει κερδοφόρα και αποδοτική ώστε να πουληθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές με σημαντικό κέρδος.

Το γενικό συμπέρασμα πάντως, που προκύπτει από τις συνομιλίες με ανθρώπους της αγοράς είναι πως από τη στιγμή που τα «κοράκια» θα εμπλακούν και θα αγοράσουν δάνεια θα αυξηθούν κατακόρυφα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Κι αυτό θα είναι πολύ κακό όχι μόνο για όσους χάσουν το ακίνητο, αλλά και για τους υπόλοιπους, καθώς και για τις τράπεζες, καθώς η υπερπροσφορά ακινήτων θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές στην αγορά κατακόρυφα και επομένως να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων η οποία στα χρόνια των μνημονίων μειώθηκε κατά 700 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger