- Δείτε ποιοι θα χάσουν και πόσα με το νέο χαράτσι που έρχεται μετά το Eurogroup

- Σενάριο για σταδιακή μείωση του αφορολόγητου το 2018 και το 2019

- Κίνδυνος για τις συντάξεις από 660 ευρώ το μήνα και πάνω 
- Να μειωθούν οι συντάξεις σταδιακά από το 2020 ως το 2025 θέλει η κυβέρνηση

- Για άμεσες μειώσεις στις συντάξεις μέσα στο 2018 ή το 2019 πιέζουν οι θεσμοί

Μπορεί πλέον τα μέτρα να λέγονται μεταρρυθμίσεις, εντός και εκτός της χώρας, όμως όπως... μετέφρασε ο ίδιος ο Β. Σόμπλε τη συμφωνία του eurogroup η κυβέρνηση συμφώνησε να τα λάβει. 

Τα μέτρα λοιπόν αυτά δεν οδηγούν παρά σε νέο χαράτσι για όλους όσοι έχουν αμοιβές πάνω από τα 500 ευρώ το μήνα, αλλά και μειώσεις ή πάγωμα για τις συντάξεις πιθανότατα πάνω από τα 660 ευρώ, δηλαδή για τους μισούς και πλέον συνταξιούχους στην Ελλάδα.

Τα δύο σενάρια για το αφορολόγητο μιλούν τώρα για μείωση από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 με 6.600 ευρώ.


Το πόσο θα πέσει το αφορολόγητο θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα απαιτηθεί τις επόμενες ημέρες μετά την επάνοδο των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ το ετήσιο χαράτσι θα ξεκινάει από τα 22 ευρώ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και θα φτάνει ως τα 600 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 8.500 ευρώ το χρόνο. 

Η έκπτωση του φόρου θα πέσει δηλαδή από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο στα 1.300 με 1.350 ευρώ.
Εάν απαιτηθούν λιγότερα χρήματα, τότε το αφορολόγητο θα πέσει στα 6.600 ευρώ και έτσι η μείωση του φόρου θα είναι στα 1.450 ευρώ και οι αντίστοιχες ετήσιες απώλειες θα ξεκινούν από τα 22 ευρώ και θα φτάνουν ως και τα 450 ευρώ.
Αυτό καθώς δεν διαφαίνεται ακόμη συμφωνία στην αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης.

Ως προς το αφορολόγητο εξετάζεται τώρα και το σενάριο η μείωση να “σπάσει” στα δύο. Να γίνει δηλαδή η... μισή μείωση το 2018 και το υπόλοιπο να έρθει το 2019.


Στο επίπεδο των συντάξεων η μάχη δίδεται για το ποσό το οποίο θα τεθεί ως πλαφόν. Απ' την ελληνική πλευρά, βάσει των δηλώσεων Αχτσιόγλου φαίνεται να μπαίνει άτυπα ένα πλαφόν στα 660 ευρώ το μήνα, ποσό που λαμβάνει το 46% των συνταξιούχων στην Ελλάδα.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εξαλειφθεί άμεσα η προσωπική διαφορά γεγονός που θα σημάνει μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις 14% καθώς οι περικοπές θα ξεκινούν από το 7% και θα ξεπερνούν στις υψηλές συντάξεις το 30%.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να κρατηθεί η προσωπική διαφορά ως έχει τα επόμενα 3 χρόνια και οι μειώσεις ναεφαρμοστούν από το 2020 και μετά.

Μάλιστα, όπως και στην περίπτωση του αφορολόγητου, οι μειώσεις επιχειρείται να είναι σταδιακές και μάλιστα σε βάθος πενταετίας. Να μειωθούν δηλαδή οι συντάξεις κατά ένα μικρό ποσό από το 2020 ως το 2025.

Απ' την πλευρά τους οι δανειστές, υπό την πίεση κυρίως του ΔΝΤ θέλουν οι επεμβάσεις και στις συντάξεις να γίνουν μέσα στο 2018 ή το πολύ το 2019.


ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger