O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο που ορίζει την ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος με θέμα τις εκτεταμένες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας.  

 Το νομοσχέδιο θα σταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

  Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στις 16 Απριλίου, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.  

 Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε σχετικά πως «αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία θα μπει σε μια νέα εποχή το βράδυ της 16ης Απριλίου»  

 Το εν λόγω νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 18 άρθρα υπερψηφίστηκε τον Ιανουάριο, με 339 ψήφους υπέρ-9 περισσότερους απ' όσους χρειάζονταν για να εγκριθεί το δημοψήφισμα.

  Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκτεταμένη αλλαγή του τουρκικού συντάγματος που θα δίνει διευρυμένες εξουσίες στον Ερντογάν, όπως π.χ. η δυνατότητα να διορίζει μόνος του το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο επάνω στη δικαστική εξουσία. 

  Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση θα προσφέρει σταθερότητα σε μια περίοδο αναταραχής και θα αποτρέψει μια επιστροφή στις εύθραυστες συμμαχίες του παρελθόντος. 

  Οι αντίπαλοί του εκφράζουν φόβους ότι θα σημάνει ενίσχυση της αυταρχικής διακυβέρνησης.   

ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger