Σκληρή θα εξακολουθήσει να είναι η στάση του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς όπως παραδέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Reuters, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως «ειδική περίπτωση». 

«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με δίκαιους όρους και προϋποθέσεις. 

Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να προσφέρουμε μία ειδική, ‘γλυκιά’ συμφωνία με μία συγκεκριμένη χώρα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters

Όπως είπε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζεται σκληρά ώστε να πετύχει συμφωνία με την Ελλάδα αλλά δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε θέματα αρχής και να εγκρίνει μία ειδική και γενναιόδωρη συμφωνία.

Τόνισε πως το ΔΝΤ εκπροσωπεί τα 180 και πλέον μέλη του και δανείζει τα χρήματά τους, συνεπώς οφείλει να εφαρμόσει τα ίδια κριτήρια σε όλες τις χώρες που ζητούν τη βοήθειά του.

Παράλληλα, εκτίμησε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν ήδη λάβει οι Ευρωπαίοι δεν αρκούν, όμως αποσαφήνισε ότι η λύση δεν απαιτεί απαραίτητα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης – ενδεχόμενο που απορρίπτουν κάθετα οι εταίροι.

Δεν εξήγησε ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική ελάφρυνσης, αν και το Ταμείο στο παρελθόν έχει προτείνει μεγάλες επιμηκύνσεις των ευρωπαϊκών δανείων, μεγάλες περιόδους χάριτος πριν την έναρξη αποπληρωμής τους και «κλείδωμα» των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως αυτό είναι εφικτό μέσα σε ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί ‘κουρέματα’», είπε.

Προϋπόθεση όμως για να πετύχει αυτό το μοντέλο ελάφρυνσης χρέους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ, είναι να υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστική και το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα.

ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger