Τα νέα βελτιωμένα στοιχεία της Κομισιόν επικαλέστηκαν Τσίπρας και Μοσκοβισί τασσόμενοι κατά μέτρων λιτότητας, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να στέλνει μηνύματα στο ΔΝΤ και στο Eurogroup

Σε κοινή γραμμή απέναντι στο ΔΝΤ και εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκαν Αλέξης Τσίπρας και Πιέρ Μοσκοβισί, επικαλούμενοι τα νέα, θετικά για την Ελλάδα, στοιχεία της Κομισιόν, με στόχο μία συμφωνία, που ο Επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, αλλά χωρίς λιτότητα.

“Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού και τόνισε:

“Το μήνυμα είναι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: 

“Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ” και ξεκαθάρισε: “Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας.
 Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης. Χρειαζόμαστε ανακούφιση στη φορολογία και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους”, καταλήγοντας: 

“Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των λογικών.

Επίσης ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για τη δική μας στρατηγική. Είμαι σίγουρος οτι η Επιτροπή είναι ανεκτίμητος σύμμαχος σε αυτό το συνασπισμό των λογικών”.


 
Και ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία της Eurostat, εκτιμώντας ότι δεν απέχουμε από λύση, ενώ δύο φορές χρησιμοποίησε τη φράση “ισορροπημένη συμφωνία”, δείχνοντας να επιφυλάσσει σε εαυτόν το ρόλο του ενδιάμεσου για ένα έντιμο συμβιβασμό.

“Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας. 

Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη ενώ το 2016 υποτίθεται ότι ήταν χρονιά ύφεσης, όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η  Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Στα δημοσιονομικά είχατε υπεραπόδοση όπως και το 2015.

Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και στη συνέχεια. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις”, είπε ειδικότερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας:

“Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας.”

Έκανε επίσης αναφορά στη σημασία του Eurogroup της Δευτέρας, ενόψει του οποίου άλλωστε φέρεται να επικοινώνησε νωρίτερα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πλέον μαλακώνει τη χθεσινή του δήλωση πως χάθηκε το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου.

Μοσκοβισί προς ΔΝΤ: Οι δικοί μας αριθμοί έχουν επαληθευθεί

Πεπεισμένος ότι εάν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις πλευρές τότε μπορεί να επέλθει συμφωνία, δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον κ.Τσίπρα ο κ.Μοσκοβισί, ο οποίος νωρίτερα είδε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τόνισε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με όλους τους εταίρους της Ελλάδας, με το Eurgroup, το ΔΝΤ, τον ESM και την ΕΚΤ.

Αναφέρθηκε στις θετικές για την Ελλάδα προβλέψεις της Κομισιόν για το 2017 και το 2018, σημειώνοντας ότι για αυτό ακριβώς το πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει την επιτυχία του με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι το πρωτογενές μπορεί να το πετύχει η Ελλάδα ή να το υπερ- επιτύχει όπως έκανε το 2015 και το 2016.

“Πρέπει να δείξουμε στους Έλληνες ότι υπάρχει φως στην άκρη του τουνελ”, είπε ο Επίτροπος, μη παραλείποντας πάντως να τονίσει ότι “φυσικά υπάρχουν ακόμη αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”.
Δήλωσε πάντως ότι κατανοεί “τις θέσεις του Τσίπρα και του Τσακαλώτου, τι αισθάνονται οι ίδιοι, διότι η ανησυχία τους έγκειται στο τι νιώθουν οι Έλληνες, όπως και η Κομισιόν ανησυχεί για τους Έλληνες πολίτες” επαναλαμβάνοντας ότι “πεποίθηση μας είναι μία ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά των μεταρρυθμίσεων και της Ευρωζώνης”.

Ερωτηθείς εάν στέλνει κάποιο μήνυμα στο ΔΝΤ, ο Γάλλος Επίτροπος αναφέρθηκε στη δήλωση Τόμσεν πως θα επαναξεταστούν τα νούμερα και επισήμανε πως “οι δικοί μας αριθμοί έχουν επαληθευθεί και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές”. 

Τόνισε ωστόσο ότι “Το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος και θέλουμε να είναι μαζί μας. Χρειάζεται μία συμφωνία που να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ, γιατί η παρουσία του είναι δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό”.

Ο κ.Μοσκοβισί πάντως δε θέλησε να σχολιάσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, λέγοντας απλώς ότι “πρέπει να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ευημερίας.

 Είμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία σε σχέση με χθες. Δεν είναι εύκολες οι συζητήσεις, ποτέ δεν ήταν. Δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευθώ, είμαι εδώ για να συζητήσω. 

Να είμαι έντιμος διαμεσολαβητής ώστε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup να έχει όλες τις παραμέτρους.”





news247.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger