ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΑΨΕΣ ΤΟΥΣ...

Με εντολή από την αστυνομία έκλεισε το μεστζίτ (σημ. μεταφρ: μικρότζαμί χωρίς μιναρέ¨) συλλόγου που είχαν ιδρύσει στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας μουσουλμάνοι Τούρκοι που ζουν εκεί.


Έκλεισε μεστζίτ το οποίο χρησιμοποιούνταν ως χώρος λατρείας και μαθημάτων Κορανίου μέσα στον σύλλογο που ίδρυσαν στην Αλεξάνδρεια (Γκιντά) της Βέροιας(Καραφερέ) από μέλη της μειονότητας που είχαν μεταναστεύσει πριν από πολλά χρόνια εκεί. 

Παρά το ότι στο καταστατικό του συλλόγου υπάρχει άρθρο σχετικά με μαθήματα Κορανίου και για θρησκευτικές εκδηλώσεις, με εντολή της αστυνομίας το μεστζίτ έκλεισε και επιβλήθηκε απαγόρευση χρήσης του, κάτι που προκάλεσε έκπληξη, λύπη και αντίδραση στην μειονοτική κοινωνία. 

Το κλείσιμο του μεστζίτ που λειτουργούσε από το 2015 όπως και των μαθημάτων Κορανίου, χαρακτηρίσθηκε από τους ομογενείς που ζουν στην Αλεξάνδρεια αλλά και από τους Τούρκους της Δ. Θράκης ως ένα ¨περιορισμός στην ελευθερία λατρείας¨.

¨ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ¨

Ο Χουσεΐν Χουσείνογλου-πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού και αθλητικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Βέροιας, στην δήλωση που έκανε στην εφημερίδα μας, είπε πως τον κάλεσαν στην αστυνομία και του έδωσαν εντολή να κλείσει ο σύλλογος στον οποίο υπάρχει το μεστζίτ.

 Ο Χουσείνογλου ανέφερε τα εξής:

 Μετά από αυτό κάναμε μεταξύ μας μια αξιολόγηση. 

Μιλήσαμε με τον χότζα μας. 

Μας είπαν πως δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας για το μεστζίτ του συλλόγου μας, όπου σε Παρασκευές και γιορτές γίνεται προσευχή, καθώς και μαθήματα Κορανίου.

 Εμείς τους είπαμε πως αυτό λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και πως επί δύο χρόνια γίνεται προσευχή κάθε Παρασκευή, όπως και μαθήματα Κορανίου. 

Τους είπαμε πως υπάρχουν αυτά στο καταστατικό μας. Δηλαδή με τις αλλαγές που κάναμε στο καταστατικό μας, μπορούμε να κάνουμε στον σύλλογο μας μαθήματα Κορανίου όπως και προσευχές σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία. Αυτό είναι κάτι που εγκρίθηκε. 

Επί δύο χρόνια λειτουργούμε συνεχώς έτσι. Τους είπαμε πως το καταστατικό μας έχει εγκριθεί. 

Στο καταστατικό μας αναφέρεται γραπτώς πως μπορούν να γίνονται μαθήματα Κορανίου και προσευχές. Παρόλα αυτά μας είπαν πως πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο Παιδείας. Δεν ξέρω τι να πω, είμαστε πολύ έκπληκτοι κι στεναχωρημένοι¨.

¨ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ¨

Ο Χουσεΐν Χουσείνογλου-πρόεδρος του συλλόγου περιγράφει πως στις 17/2 εκλήθη από την αστυνομία όπου του είπαν την απόφαση και προσθέτει πως ¨

Μου είπαν πως εδώ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως χώρος προσευχής και ότι δεν υπάρχει άδεια για κάτι τέτοιο. Εγώ φυσικά εξεπλάγην πολύ. 

Ο σύλλογος μας και το μεστζίτ εκεί λειτουργούνε έτσι επί δύο χρόνια. 

Οι αστυνομικοί μας είπαν πως μπορούμε να υποβάλλουμε αίτημα για άδεια λειτουργίας ως χώρου προσευχής. 

Μας είπαν πως πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο Θρησκευμάτων. 

Και μας είπαν πως μέχρι να βγει εκείνη η άδεια πρέπει να το κλείσετε εδώ. Έτσι και εμείς ακούσια υποχρεωθήκαμε να κλείσουμε το μεστζίτ.¨

ΠΗΓΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger