Με πρωτοφανείς προκλήσεις και δέσμευση περιοχών για πρώτη φορά στο όριο των χωρικών υδάτων της Κυπρου εντός των Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, για υποβρύχιες δραστηριότητες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, η Άγκυρα δείχνει με ποια διάθεση «συμβάλλει» στην επανασύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης, που θεωρητικά πρώτο θέμα εχει την συμφωνία στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Liberal, χθες επίσης βρισκόταν στην Αθηνά ο γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ για πολιτικές διαβουλεύσεις με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβη Δημ. Παρασκευόπουλο.

Η Τουρκία με τη NAVTEX 602/17 δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή ακριβώς δυτικά του 32’18” μεσημβρινού για την «πραγματοποίηση επικίνδυνων επιχειρήσεων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων» από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου και καλεί όλα τα υποβρύχια και τα «υποβρύχια οχήματα» να αποφύγουν την περιοχή αυτή.

Ταυτόχρονα, για τις 14 Ιουνίου – με τη NAVTEX 603/17 – η Τουρκία αναγγέλλει και ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου.

Η άσκηση για υποβρύχιες δραστηριότητες που ανήγγειλε η Τουρκία, αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων, καθώς εμπράκτως αμφισβητεί πλήρως την ΑΟΖ της Κύπρου και επιχειρεί να επιβάλλει την αυθαίρετη και παράνομη θέση της ότι δυτικά του μεσημβρινού 32’18” έχει απαράγραπτα και νόμιμα δικαιώματα και συνεπώς έχει λόγο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ταυτόχρονα όμως, το όριο στον παράλληλο 33’55” αποτελεί την πάγια διεκδίκηση της για «διαγραφή της κυπριακής και της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο πέραν των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών και της Κύπρου και διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αίγυπτου».
Με την άσκηση αυτή όμως, εκτός της «σηματοδότησης» των τουρκικών διεκδικήσεων, η Άγκυρα στέλνει ένα ακόμη μήνυμα: στην ίδια περιοχή πραγματοποιούνται οι σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους R/V Ramform Hyperion, το οποίο απλώνει καλώδια σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και έτσι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής με τις «υποβρύχιες δραστηριότητες» του τουρκικού Πολεμικού σκάφους.

Συγχρόνως η Τουρκία με δύο NAVTEX (605/17 και 604/17) αναγγέλλει την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Σαμοθράκης σε σημεία και εντός του FIR Αθηνών για τις 13 και 14 Ιουνίου, καθώς και στην περιοχή μεταξύ ρόδου και Καστελόριζου για τις 12 και 16 Ιουνίου και παλι με σημεία εντός του FIR Αθηνών.

Πηγή:mignatiou
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger