του Κίμωνα Χαραλάμπους

Μετά την απαγόρευση παρουσίας ανθρώπων και οχημάτων στις δασικές περιοχές, με αφορμή τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, τώρα απαγορεύουν και την συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές της χώρας.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, και μάλιστα όχι για πρώτη φορά, περιορίζουν ή απαγορεύουν την συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων, μεταξύ των άλλων, από δασικές περιοχές της Μεσσηνίας.

Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι «η προστασία των ειδών από πιθανό κίνδυνο ανεξέλεγκτης συλλογής τους, μείωσης του πληθυσμού τους ή και εξαφάνισης ορισμένων εξ αυτών, η ικανοποίηση των οικολογικών αναγκών του βιολογικού τους κύκλου και η εξασφάλιση της αναπαραγωγής και της αειφορίας των καρπώσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Πιο Ατζέντα 2030 πεθαίνεις, αν μας επιτραπεί η λαϊκή φράση.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το agro24:

Σύμφωνα με απόφαση του Δασαρχείου Καλαμάτας, για το 2017, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών, όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι 2 κιλά για τη ρίγανη και 1 κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής.



Για εμπορική χρήση, με έγγραφη άδεια του Δασαρχείου, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 20 κιλών για τη ρίγανη και έως και 10 κιλών για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη.

Η άδεια εκδίδεται μετά από αίτηση του επαγγελματία, η οποία πρέπει να υποβληθεί στο Δασαρχείο κατά την εποχή της ανθοφορίας των αντίστοιχων φυτικών ειδών και το αργότερο μέχρι 30/6/2017. Η αίτηση συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά άσκησης ανάλογης εμπορικής δραστηριότητας και κατόπιν καταβολής του αντίστοιχου μισθώματος, σύμφωνα με τον Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες πρέπει να καθορίζουν ακριβώς τα είδη, την περιοχή και το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος.

Προτεραιότητα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των οικείων Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στους οποίους υπάγεται η περιοχή συλλογής. Η άδεια είναι προσωπική και η συλλογή γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχό της, ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνεργείου.

Τέλος, με την απόφαση απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως:

Tσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek].
Δίκταμο (Origanum dictamnus L.).
Λαγορίγανη - ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).

Θα βλέπεις τσάι του βουνού και θα απαγορεύεται να το κόψεις, επειδή κάποιοι έτσι το αποφάσισαν. Αντίθετα θα επιτρέπεται να παίρνεις χημικά φάρμακα και να τρως μεταλλαγμένα.

Ο Διατροφικός Κώδικας (Codex Alimentarius) εφαρμόζεται και στην χώρα μας. Οι βιταμίνες, τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα αλλά και τα βότανα απαγορεύονται σταδιακά και κανείς δεν το παίρνει είδηση.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger