Τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο δεν πρέπει να τις αγνοούμε ή να τις υποτιμούμε. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να “εθιστούμε” και τις θεωρούμε κάτι ασήμαντο. Όμως από την άλλη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αντιμετωπίζουμε περίπου ως…κήρυξη πολέμου και οπωσδήποτε δεν πρέπει να καλλιεργούμε ένα κλίμα ηττοπάθειας και τουρκοφοβίας.

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Όλα αυτά με αφορμή το “πολεμικό κλίμα” που παρατηρούμε ότι διαμορφώνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Το militaire.gr δεν είναι “άμοιρο ευθυνών”, αφού αρκετές φορές η προσπάθεια για να “βγει” ένας εντυπωσιακός τίτλος συμβάλλει στην δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας. Ωστόσο ποτέ νομίζουμε ότι τα κείμενά μας δεν είχαν τόνο…πολεμικό.

Κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων γίνεται πόλεμος…Κάθε τουρκική κίνηση στο Αιγαίο ή πέριξ της Κύπρου παρουσιάζεται ως πολύ σημαντική, σχεδόν στρατηγικής σημασίας! Κάθε ενέργεια των Τούρκων χαρακτηρίζεται πρόκληση. Ακόμη και ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού στον κόλπο του Ξηρού!

Η πραγματικότητα είναι πως η Άγκυρα είναι στη γωνία και δέχεται απανωτά χτυπήματα τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Όλες οι κινήσεις που κάνει είναι σπασμωδικές και στόχο έχουν την επίδειξη δύναμης, η οποία όμως κανέναν δεν πείθει.

Γράφουμε και μεταδίδουμε όλοι μας για τις Navtex που εκδίδει κάθε μέρα η Άγκυρα για ασκήσεις με πυρά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά δεν αναφέρουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων οι ασκήσεις δεν γίνονται ποτέ!

Γράφουμε και μεταδίδουμε όλοι μας για τους μεγάλους αριθμούς παραβιάσεων που κάνουν οι τούρκοι αεροπόροι, αλλά δεν λέμε για τον φοβισμένο τρόπο με τον οποίο πετούν πλέον στο Αιγαίο. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις νεαρών Τούρκων χειριστών που “έχασαν” το “ζευγάρι” τους και οι δικοί μας “σερίφηδες” τους άκουγαν στον ασύρματο να κλαίνε.

Οι Τούρκοι πόνταραν και ποντάρουν πολλά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές ΕΔ. Πίστεψαν ότι απέναντί τους έχουν πια έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα πάντα. Μόνο που η πραγματικότητα τους διαψεύδει κάθε μέρα κι αυτό τους εκενυρίζει ακόμη περισσότερο. Είμαστε παντού, πάντα, όπου κι αν εμαφανίζονται και τους αντιμετωπίζουμε μ΄ ότι διαθέτουμε, αλλά κυρίως με το ανθρώπινο δυναμικό μας που είναι πάντα πολυμήχανο!

Μπορεί ν΄ ακούγεται παράδοξο αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που στο Αιγαίο οι Τούρκοι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν κάποια όρια.Γι΄ αυτό και το ΄χουν “γυρίσει” σε προκλήσεις τηλεοπτικές όπως η μίνι κρουαζιέρα του αρχηγού τους στα Ίμια, όπου κι εκεί βρήκε απέναντί του ελληνικό πολεμικό πλοίο να τον περιμένει…

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η Άγκυρα λαμβάνει μηνύματα μέσα στη νύχτα πως “οι Έλληνες “φορτώνουν” F-16, μαζευτείτε”. Έγινε τον Φεβρουάριο, μια νύχτα που οι Τούρκοι έδειχναν έτοιμοι να κάνουν “νυχτερινό σόου” στα Ίμια.

Δεν λέμε ότι πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να νιώσουμε ότι ελέγχουμε απόλυτα την κατάσταση που είναι πράγματι ρευστή και δύσκολη. Αλλά δεν έχουμε κανένα απολύτως να λόγο να καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι αυτό το αρρωστημένο κλίμα “τουρκοφοβίας” και πανικού. Οι “απέναντι” έχουν πολύ μεγαλυτερα προβλήματα από εμάς και γι΄ αυτό δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνουν και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Οι Τούρκοι θέλουν να “παίξουν” με τα νεύρα και τη ψυχολογία μας και δεν πρέπει να έχουμε καμία συμμετοχή σ΄ αυτό το παιχνίδι.

Από την Κύπρο εκφράζονται από χθες παράπονα για τη διάσταση που δίνουμε εδώ στην Αθήνα, στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχουν δίκιο οι Κύπριοι. Και για τα παράπονα που κάνουν,αλλά και για την πολύ ψύχραιμη στάση που έχουν απέναντι στις τουρκικές γελοιότητες. Γιατί είναι γελοίο να στέλνεις μια φρεγάτα σου σε μια περιοχή στην οποία πλέουν αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία χωρών όπως οι ΗΠΑ,η Γαλλία και το Ισραήλ. Είναι προφανές ότι παριστάνεις…το κοκοράκι απέναντι σε λύκους.

Στο τέλος, αν ο κ.Ερντογάν αισθάνεται τόσο ισχυρός ας πάει να βομβαρδίσει την πλατφόρμα της TOTAL! Μέχρι τότε ας αντιμετωπίσουμε ότι κάνει με σοβαρότητα και κυρίως με ψυχραιμία.

Ας μην κηρύξουμε μόνοι μας τον πόλεμο!

Πηγή:militaire
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger